Turisten skulle bare gi bjørnen en bit sjokolade - mistet i stedet en bit av tommelen

Artikkelen er over 4 år gammel

Fraktet til UNN med skader i hånda.

DEL

HARSTAD/SALANGSDALEN (Nordlys.no): En utenlandsk mann fikk i forrige uke bittskader i tommelen, da en bjørn glefset etter han inne på Polar Park i Salangsdalen i Bardu. Det bekrefter dyreansvarlig Stig Sletten overfor Nordlys mandag ettermiddag.

– Vi hadde en utenlandsk gjest inne i parken som foret binnene våre med sjokolade. Hvordan det skal ha skjedd at han ble bitt vet jeg ikke, da vi ikke var på stedet på det aktuelle tidspunktet, sier Sletten til Nordlys.

Avstandsgjerder

Sletten vet ikke hvor ille bittet var, og henviser til Bardu legevakt for informasjon om skadene.

– Mannen har brutt vårt reglement. Han har ved ankomst fått beskjed om ikke å fôre dyrene på noen måter. I tillegg har han gått innenfor et avstandsgjerde som skal holde publikum unna dyrene.

Han påpeker at avstandsgjerdet per tid er delvis nedsnødd på enkelte områder i parken, men at det der er satt opp strømgjerdelinjer for å markere hvor publikum må stoppe.


Stig Sletten, Arkivfoto

På denne tiden av året er det normalt at bjørnene fortsatt er i hi, men det varme været og klimaforandringer gjør bjørnene forvirret ifølge Sletten.

– Begge binnene våre (Balder og Brutus) er ute av hiet allerede, men folk må jo forstå at man ikke kan drive og putte hendene inn til rovdyrene i parken, sier Sletten oppgitt.

Feile signaler

Sletten kjørte selv mannen til lege på Setermoen, men fikk ikke lov å være med inn til legen. Han har derfor ingen opplysninger om hvordan det skal ha gått med mannen i ettertid.

– Vi ser jo på dette som en alvorlig hendelse, og vi går gjennom rutinene våre for å se om det er noe vi har gjort galt.

Han sier at parken ofte opplever at folk er i overkant naiv og tar sikkerheten for gitt.

– Ofte ser vi at voksne personer hopper over avstandsgjerdene og går mot innhegninga, gjerne sammen med barna. Man kan jo lure litt om Disney-filmene gir folk feile signaler om hva et rovdyr er i stand til, sier Sletten kritisk.

Sjelden hendelse

Polar Park, som tidligere het Polar Zoo, har angivelig hatt en lignende hendelse så langt tilbake til 1994. Sletten var ikke tilsatt i parken på dette tidspunktet, og kan ikke gjengi hendelsen korrekt.

– Det var snakk om ei jente som skal ha vært for nær en ulv, men det blir kun spekulasjoner fra min side å snakke om det.

Samtidig gir han litt honnør til den uheldige og kanskje litt dumdristige utlendingen.

– Han var kokrolig hele veien ned til legevakta. Utrolig rolig faktisk.

Såpass skadet

Kommunelege Arne Holm i Bardu bekrefter hendelsen, og forteller at det var en fransk turist på 44 år som kom til legevakta.

– Hos vår journal står det ikke beskrevet hva som har skjedd, men jeg kan bekrefte at han manglet noen millimeter av venstre tommel, sier Arne Holm.

Kommunelegen var ikke selv til stede, og har bare informasjon via journalen. Hendelsen skjedde onsdag 25. februar. Journalen inneholder ikke klokkeslett, men i og med at turisten ble sendt til legekontoret på Setermoen, må det ha skjedd innenfor åpningstida.

– Vi stenger kvart på fire, så det må ha skjedd før det. Det ser ikke ut til at det var særlig alvorlig, men såpass skadet var han at han ble sendt til UNN Tromsø, sier Holm.