Denne sommeren har de aldri sett maken til

REKORDSOMMER: Maria Kristiansen ogf Fjellheisen kan notere seg den beste sommersesongen noensinne for Fjellheisen.

REKORDSOMMER: Maria Kristiansen ogf Fjellheisen kan notere seg den beste sommersesongen noensinne for Fjellheisen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

På flere områder er årets sommer beste turistsesong i Tromsø noensinne.

DEL

Aldri før har så mange reist med Fjellheisen. Og aldri før har så mange cruiseturister besøkt Tromsø.

 76.535 personer har reist med Fjellheisen i løpet av sommermånedene juni, juli og august, forteller daglig leder Maria Kristiansen ved Fjellheisen.

For første gang i historien har mer enn 120.000 cruiseturister besøkt Tromsø. Totalt i år har det vært 99 cruiseanløp fordelt på 55 ulike cruiseskip. 12 av anløpene har vært i vintermånedene januar til april, mens det har vært 87 anløp fra mai til og med august.  Juni er den klart travleste cruisemåneden med 41 anløp og 52.899 cruisepassasjerer. 44 prosent av cruiseturistene kommer altså i løpet av en måned.

Og det er en klar sammenheng mellom den økte cruisetrafikken og økningen i antall reisende med Fjellheisen. Den klart beste måneden for Fjellheisen er også juni. Til tider var det lange køer langt utenfor heishuset.

KØ FOR Å KOMME NED: 2900 personer tok Fjellheisen opp 29. juni. Da blir køen for å komme ned igjen slik.

KØ FOR Å KOMME NED: 2900 personer tok Fjellheisen opp 29. juni. Da blir køen for å komme ned igjen slik. Foto:

Fjellheisen har 4,3 prosent økning for de tre sommermånedene. August er den eneste måneden hvor Fjellheisen har en liten nedgang sammenlignet med i fjor. 16.933 passasjerer reiste med Fjellheisen i august.

Maria Kristiansen er veldig godt fornøyd med tallene, og det tegner dermed også til å bli gode økonomiske tall i det første hele driftsåret etter at den nye heisen ble tatt i bruk i fjor.

Hun ønsker også å gjøre folk oppmerksom på at Fjellheisen snart vil stenge i en periode.

- Fjellheisen vil være stengt fra 11. til 20. september på grunn av lovpålagt årlig vedlikeholdsarbeid. Restaurant vil heller ikke være åpen i denne perioden, sier Kristiansen.

Må tilby flere sommeraktiviteter

Tromsøs turistsjef, Chris Hudson på Visit Tromsø, er også veldig fornøyd med årets sommersesong.

For Visit Tromsø er vintersesongen den travleste perioden med størst salg av aktiviteter. Februar er den aller travleste måneden. Og ifølge de tall som Visit Tromsø har, så legger vinterturistene igjen langt mer penger enn sommerturistene. I gjennomsnitt bruker en vinterturist 2500 kroner per person per døgn, mens sommerturistene bare legger igjen 1800 kroner per person per døgn. Mye av forskjellen er at vinterturistene kjøper flere aktiviteter.

Og det vil turistsjefen prøve å gjøre noe med.

- Vi må bli bedre til å ta imot cruisepassasjerer og drive med konseptutvikling for å kunne tilby flere aktiviteter. Vi tar ikke ut nok av det økonomiske potensialet når det gjelder sommerturistene. Vi må få ut mer verdiskapning, sier Chris Hudson.

Visit Tromsø vil samarbeide med Tromsø Havn, Tromsø kommune og Troms fylkeskommunen om hvordan de skal ta bedre imot cruiseturistene.

Visit Tromsø jobber også for å få flere cruiseskip til å bruke Tromsø som snuhavn. 12 av årets anløp har vært snuanløp.  4.852 personer har startet eller avsluttet cruiset i Tromsø. Mange av dem har tatt noen ekstra dager i byen.

- Vi jobber for at flere av de mindre cruiseskipene skal bruke Tromsø som snuhavn.  Flyplassen er for liten til at Tromsø kan bli snuhavn for dem. Reiseselskapene ønsker å bruke større fly enn de som kan lande i Tromsø.

Nest beste år på Polaria

Polaria har hatt 54.252 besøkende i sommer. Det er en liten nedgang sammenlignet med rekordsommeren 2016, jevnt fordelt på de tre sommermånedene. Det er flest besøkende i juli (21.692), deretter følger juni som nest neste måned (17.654) og færrest i august (14.906).

Hittil i år har Polaria passert 100.000 besøkende, og ligger an til å kunne få det nest beste besøkte året noensinne, opplyser daglig leder Geir Stokke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken