Mellom klokka ti og tolv 20. mars i år vil det oppstå en solformørkelse når månen passerer mellom jorda og sola.

Formørkelsen vil være total på Færøyene og Svalbard, men vil også være et spektakulært skue fra det norske fastlandet. I Tromsø vil 95 prosent av solskiven være skjult av månen. I Lofoten vil 97 prosent av sola forsvinne.

– Månen passerer akkurat på ei rett linje mellom oss og Sola. I og med at månen er foran, blender den ned sola, forklarer informatikkprofessor Steinar Thorvaldsen ved Universitetet i Tromsø. Han underviser i astronomi ved universitetet og var i mange år leder av Tromsø astronomiske forening.

– Unik

Nordlys har tidligere fortalt at det knapt finnes et ledig hotellrom på Svalbard 20. mars. Mange cruiseskip kommer også til å plassere seg i området hvor solformørkelsen er total.

– Den er total på Svalbard og det er det som er unikt. På norsk territorium gjenstår det kun to totale solformørekelse igjen i vårt århundre. Neste er i 2061, det er også fra Svalbard, og så er det en som er synlig fra fastlandet i 2097, da kun helt på nordtuppen av Norge, sier han.

** LES OGSÅ: Vil du bo her rundt 20. mars? Det koster 29.500 kroner per person

Thorvaldsen har tidligere beskuet to totale solformørkelser, da i andre deler av verden. Han ser fram til en formørkelse på hjemmebane.

– Jeg gleder meg veldig til dette for det er nok den største formørkelsen vi får se fra Norge i vår levetid, sier han.

Vær forsiktig

Men pass på, solformørkelser er potensielt farlige. Mange har ødelagt synet ved å stirre på sola under formørkelser, forteller Thorvaldsen.

– Man må passe på øynene sine. Man anbefaler solformørkelsesbriller, det får du kjøpt på Vitensenteret i Breivika. Det går an å bruke filmrull, men det kan være litt risiko med at den ikke stopper det infrarøde lyset. Sveisebriller går også bra, men ikke svidd glass, det er litt mye risiko i det. Man skal uansett ikke se for lenge på sola, sier professoren.

I Tromsø vil solformørkelsen være synlig ca. klokka ti over elleve 20. mars. Selv om dårlig vær kan sette en demper på begivenheten, vil formørkelsen fortsatt være veldig merkbar ved overskyet vær. Steinar Thorvaldsen oppfordrer skolene til å benytte anledning til å gjennomføre en alternativ naturfagstime.

– Om det er godt vær vil elevene huske dette resten av livet, sier han.