(Nord24)

- Vi bør stenge deler av sentrum for privatbiler, mener Henry Nyvoll. Han er daglig leder og eier av turbussoperatøren Bussring og medeier i Tromsø Safari. Hver morgen og ettermiddag har de et stort antall busser i sving for å hente turister i Tromsø sentrum. Det største problemområdet er mellom Radisson og Ishavshotellet.

Det går ikke alltid bra. For et par uker tilbake gikk et par turister på en buss de trodde skulle ta dem med for å se på nordlyset.

- De skjønte noe var galt da de etterhvert ble satt på en båt.

De hadde endt opp på kvalsafari. Forhåpentligvis med litt nordlys over Kaldfjorden.

- Dette er uheldig

Visit Tromsø-sjef Chris Hudson ler godt av episoden, men mener den også viser et problem som må tas på alvor.

- Dette er uheldig. Det er flere og flere gjester i byen, og flere og flere selskap som håndterer dem. Da er det viktig at vi er profesjonelle og legger til rette for at de vet hvilken buss de skal gå på.

På lengre sikt vil den nye bussterminalen på Prostneset gjøre logistikken bedre.

- Men det er langt frem. Derfor har vi nå satt i gang et pilotprosjekt med Bussring for å se hvordan vi kan gjøre dette bedre, sier Hudson.

Nyvoll mener det må gjøres grep for å takle veksten i turisme.

- Vi bør stenge deler av Tromsø sentrum for privatbiler.

Han får helhjertet støtte av Magnar Nilsen i Nobina.

- Vi støtter fullt og helt at det må gjøres tiltak for å begrense privatbilisme i sentrum.

De har sin tyngste holdeplass i samme område, der alle busser til Universitetet og UNN har avgang.

- Så langt har det gått bra, men vi merker at det er trangt om plassen. Jeg mener også man må gjøre tiltak for bedre av- og pålassing her.

Tromsø kommune jobber nå med en ny gatebruksplan. Nilsen mener begrensninger for privatbilisme i sentrum vil tvinge seg frem.

Må ruste opp

Hudson er ikke like bastant.

- Totalt tror jeg stenging av sentrum kan gi turistene et dårligere tilbud. Men det er en vanskelig problemstilling vi må se mer på.

Visit Tromsø har nå henvendt seg til Tromsø kommune for å se på annen infrastruktur som må bli bedre.

- Økningen i vinterturisme har vært enorm. Våre undersøkelser viser at det er syv millioner i Tyskland, England og Japan som har råd og lyst til å reise hit. Og nå kommer i tillegg et stort antall kinesere. Derfor er det viktig at vi er forberedt, det verste vi kan gjøre er å gi et dårlig tilbud.

Hudson sier Tromsø må lære av andres feil.

- Vi må ta en diskusjon med kommunen om hva vi trenger. Det gjelder også i distriktene, som på Brensholmen. Det er alt fra parkering til offentlige toaletter. Dette er bare starten. Hvis vi ikke tar tak i dette, får vi en situasjon som i Lofoten der innbyggerne klager på turismen.