Seilte fra Oslo og fant bilde av sin oldefar hengende på en kirkevegg i Troms: – Han var høyt elsket

SEILAS: Erling og kona Bente Storm har seilt til Nord-Norge sammen med flere venner. Her er seilskuta Eileen II, som er 92 fot oppankret på Bjarkøy.

SEILAS: Erling og kona Bente Storm har seilt til Nord-Norge sammen med flere venner. Her er seilskuta Eileen II, som er 92 fot oppankret på Bjarkøy. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Denne uken ankret seilskuta Eileen II opp utenfor Bjarkøy. Om bord var eieren Erling Storm sammen med sin kone, og flere venner.

– Vi har hatt en aldeles nydelig tur i Nord-Norge. I dag har vi seilt i fem-seks timer med syv seil. Det har vært nydelig sol, og bra vind for seiling, sier Storm til Nordlys onsdag.

Eileen II er en 92 fots seilyacht bygget i Skottland, og ble sjøsatt udner navnet Albyn i 1934. Skuta er nå over 80 år, og framstår like vakker som den var ny. Til daglig ligger den oppankret i Oslo havn, og benyttes som charterbåt.

– Nå flytter vi Eileen opp til Nord-Norge, og akkurat nå holder vi på å rigge den klar til vinterlagring. Den skal ligge på Skrova fram til neste sommer, sier Storm.

Spor av slekt

Men hovedmålet med turen til Nord-Norge, var noe helt annet for Erling Storm. Han betegner turen som en pilgrimsreise.

– Hele livet har jeg hørt om min oldefar Jens Lauritz Hemsen som var sogneprest på Bjarkøy.

Han sier at oldefaren var en høyt elsket sogneprest på Bjarkøy, og at det fortsatt er spor igjen etter han på sagaøya.

– Befolkninga på Bjarkøy reiste en minnesten etter han. Den besøkte vi, og den er svært godt vedlikeholdt. I tillegg fant jeg et bilde av min oldefar inne i kirka på Bjarkøy, sier han.

Hemsen døde bare 36 år gammel. Han var født i 1855, og tragisk nok døde han 25. mars 1891 av sykdom. Ifølge Storm hadde oldefaren vært på sykebesøk, og ble smittet. Han etterlot seg syv barn, derav ett ufødt.

– Barnet som lå i magen var min bestemor, forklarer Storm.

Charterturisme

I vinter skal Eileen II ligge i opplag på Skrova i Lofoten. Neste år satser Erling Storm på charterturisme i Nord-Norge.

– Charter går dårlig i sør nå, og da har jeg ingenting å tape på å prøve i Nord-Norge. Det skal bli spennende, sier han.

Storm er opptatt av å lære landet sitt å kjenne, og har tro på at det kan lønne seg å vise fram landsdelen.

– Men det er for tidlig å si om dette kommer til å slå bedre ut enn sørpå.

Artikkeltags