Turfølge fra Tromsø i skred-drama: - De har gjort en formidabel jobb og berget et liv

PÅ SKUTERTUR: Turfølget tilhører Tromsø-miljøet i Kilpisjärvi, og ble rammet av skred da de var på skutertur i nærheten av Treriksrøysa.

PÅ SKUTERTUR: Turfølget tilhører Tromsø-miljøet i Kilpisjärvi, og ble rammet av skred da de var på skutertur i nærheten av Treriksrøysa. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Rett etter klokken 12.40 gikk et snøskred på finsk side i nærheten av Treriksrøya, vest for Kilpisjärvi.

Det var et turfølge fra Tromsø-miljøet på Kilpis som var involvert i skredet, og én person i følget ble begravet av snømassene.

Det ble slått full alarm både hos finske redningsetater og nødetater i Tromsø, men alarmen ble avblåst før noen hadde rykket ut.

- Vi mobiliserte i Tromsø, Lyngen og Birtavarre, i tillegg til at et par av våre karer var i ferd med å rykke ut fra Kilpis. Alarmen ble avblåst de kom seg av gårde, sier Ola Malnes Pettersen, operativ leder hos Røde Kors i Tromsø.

- De skal ha ros

Turfølget klarte nemlig selv og lokalisere og grave ut den skredtatte turkameraten.

- Én person lå under noen meter snø sammen med snøskuteren sin. Han ble gravd frem etter noen få minutter av resten av sine venner, sier den finske brannsjefen Pohto Kirkkala til Kaleva.

Hendelsen skjedde i en skråning to kilometer inn i finsk territorium fra Treriksrøysa, rett i nærheten av en skuterløype.

Pettersen i Røde Kors i Tromsø skryter veldig av de involverte skuterkjørerne.

- Noen av dem har vært på kurs hos oss i Tromsø. De gjorde de rette valgene i en kritisk situasjon og valgte å sette i gang søk og graving fremfor å kjøre av gårde etter hjelp. Da kunne det gått helt annerledes. Jeg vet ikke om de hadde med seg full skredpakke, men de hadde i alle fall et utstyret som de trengte for å berge kompisen. De har gjort en formidabel jobb og berget et liv. Det skal de ha honnør for, sier Pettersen til Nordlys.

Snøstorm i går

Den skredtatte skuterføreren kom uskadet fra skreddramet.

Det har kommet mye snøskred på finsk side av grensen, og det meldes om stor snøskredfare i Enontekiö-regionen.

Snøskredet skal ha vært 30-40 meter bredt.

- Jeg er blitt fortalt at det var snøstorm i området i går. Da skal det ikke store henget i terrenget til før det blir skummelt, sier Pettersen.