Gå til sidens hovedinnhold

«Sjøsatte» TUILs 115 millionersbygg: – Tromsø kommune er den store seierherren her

Artikkelen er over 3 år gammel

TUIL stopper ikke med å bygge to nye idrettshaller - skal utvikle området rundt TUIL Arena enda mer for Tromsøs befolkning.

TUILs etterlengtede turnhall og innendørs fotballhall er i ferd med å reise seg på TUIL Arena. Tirsdag «sjøsatte» varaordfører Jarle Aarbakke neste byggetrinn i prosjektet til 115 millioner kroner, som skal stå ferdig i slutten av oktober neste år.

Bydelen får to nye idrettshaller, en for fotball og en for turn, der det i tillegg er innlagt basishall som åpner for andre aktiviteter, i tillegg til utleielokaler.

Styreleder i TUIL AS, Morten Lind Olsen, mener prosjektet vil gi et enormt løft til en av Tromsøs største bydeler.

– Etter min mening har det en vanvittig betydning, for unger, folkehelse og lokalmiljø. Det legges opp til at alle skal kunne være her. Basishallen gjør at det ikke bare er for fotball eller turn. Ifølge Statistisk sentralbyrå er dette området i Norge med nest størst befolkningstetthet etter Oslo, og det er vekst her. Det er et spleiselag, som alle kommer godt ut av, men for å sette det på spissen er Tromsø kommune den store seierherren. Ingen kommer bedre ut enn dem. De betaler 30 millioner og får et fantastisk tilbud til lokalbefolkningen her, sier Morten Lind Olsen.

– Vi får veldig mye aktivitet for veldig mange barn og unge, breddeidrett, allsidighet med fire ulike klubber i TUIL, folkehelse og reiseliv/turisme med campingen. Det er ønskelig at dette skal være et anlegg for alle, åpent 365 dager i året, sier Lind Olsen.

Skal fortsette å utvikle området

Han har vært styreleder i TUIL AS i snart 32 år.

– Jeg opplever, for å bruke fotballterminologi, at du sitter i garderoben og føler du har vunnet en viktig kamp, som du deler med alle andre som sitter der og er litt svett. Det har vært en fokusperiode på tre år, sier Morten Lind Olsen, som ikke legger skjul på at det har vært krevende løp.

– Vi er ikke private, og vi er ikke så mange som har ansvaret, så jeg har kjent godt på belastningen for å sikre at dette skulle skje. Det er tusen forhandlingsprosesser som skal på plass for å få en byggetillatelse. Det er flinke folk som har vært involvert, mange bidragsytere som har vært med, men å se at ting realiserer seg nå, det er en lettelse. En stor lettelse, sier Morten Lind Olsen. 

Det skal ifølge styremedlem i TUIL AS, Karl Johan Jakola, ikke stoppe med å sette opp fotball- og turnhallene.

– I samspill med Tromsø Kommune har vi satt opp en plan for utvikling av resten av området. Det betyr skianlegg, løypeanlegg sommer og vinter, lysanlegg og ikke minst Gutta på skauen på Dalheim, som er av de største utfartsområdene i Tromsø. Det er unikt at et idrettslag har utviklet noe sånt og så mye, i den tettest befolkede delen av Nord-Norge, sier Karl-Johan Jakola.

TUIL AS eier Tromsø Camping, som sørger for at det er økonomi til å utvikle området.

– Vi har investert over 300 millioner kroner i Tromsdalen siden Morten kom inn som styreleder for over 30 år siden. Det er en betydelig sum. Når vi har satt opp hallene her, så ligger det er en gjeld på 100 millioner kroner i aksjeselskapet, og den betjenes veldig godt av Ida Jakobsen og Tromsø Camping, som genererer penger inn, og Rolf Jacobsen, som styrer økonomien i TUIL AS.

– Det forsikrer oss at vi skal klare utfordringene på lånene, og det er betryggende å jobbe da. Alle 300 millioner kroner er tatt over TUILs regnskap, og det er ikke mange lag i Norge som kan vise til at et idrettslag har gjort så betydelige investeringer, selvfølgelig med bidrag fra fylkeskommune og kommune. Derfor har vi konkludert at vi skal fortsette utviklingen av Tromsdalen, sier Jakola.

– Tromsø kommune har signalisert at de skal prioritere dette området, og det er regulert inn skistadion. Vi begynner å realitetssondere fra 2018 på de tingene. Det er en prosess på dette, sier Morten Lind Olsen.

 

– En stor dag for oss alle

Varaordfører Jarle Aarbakke fikk æren av å stå for «sjøsettingen» av bygningen, som er i ferd med å reise seg på TUIL Arena.

– Det er en stor glede å representere Tromsø Kommune på en dag som dette. Vi som leder byen jobber hardt for å gi innhold til det Hilary Clinton omtalte som «den arktiske hovedstaden, ikke for Nord-Norge, Skandinavia, Nord-Europa, men for hele verden». Vi er alle sammen med på et stort lag, og det er en svær himmel over denne kommunen og denne dalen. Det er en himmel som er verdensomspennende, sier Jarle Aarbakke.

– Hver gang vi snakker i Tromsø kommune om anlegg, haller og aktiviteter vi skal ha mer av, så er det en ting som går igjen. Snakker man om TUIL, så snakker man om de som får det til. Det er kjempetillit i kommunen og befolkningen til det de gjør. Vi er stolte og glad for å få være med på dette spleiselaget mellom klubb, kommune, fylkeskommune og stat. Det er sånn vi får ting til i Norge. På vegne av kommunen vil jeg gratulere TUIL, dette er en stor dag for oss alle, og vi ser frem til dagen anlegget åpnes, sier Jarle Aarbakke.

Styreleder i TUIL Fotball, Are Bessesen, mener ny hall vil gi klubbens største avdeling en bedre hverdag.

– Jeg har hele fotballgruppa i ryggen, som vil bekrefte at dette vil være et betydelig løft for klubben. Vi kjenner alle til utfordringene som er her vinterstid med å være fysisk aktiv i fotball, og utviklingsmuligheter for egne spillere. Her får vi en arena vi kan fylle med innhold som kan by på interessant utvikling, både for sportslige og sosiale ferdigheter, sier Are Bessesen.

 

 

Kommentarer til denne saken