Video som er lagt ut på sosiale medier, viser at bølgen rammet en konsert på stranda da den feide i land i halv ti-tiden om kvelden lørdag.

Videoen viser rolig stemning blant flere titalls personer som hørte på, da bølgen plutselig veltet hele scenen med popbandet som spilte, ut over publikum.

Bandet meldte senere at bassisten og en av scenearbeiderne hadde mistet livet, og at tre andre bandmedlemmer og kona til et av dem, er savnet.

Vulkanutbrudd

Indonesiske myndigheter sier tsunamien trolig skyldtes undervannsskred etter et utbrudd i vulkanen Anak Krakatoa. Tsunamien traff strendene uten noe forhåndsvarsel.

I tillegg til dem som er registrert døde, er over 700 personer skadd, melder de nasjonale krisehåndteringsmyndighetene. 30 mennesker er savnet.

– Vi sammenstiller meldinger om at en tsunami har truffet Sundastredet, spesielt ved Serand, Pandeglang og Sør-Lampung, sier byråets talsmann Sutopo Purwo Nugroho til Metro TV søndag morgen. Flere hundre hjem er ødelagt, ifølge talsmannen.

– Dødstallet vil øke

De hardest rammede områdene er Pandeglang-regionen på Java, som omfatter nasjonalparken Ujung Kulon og populære turiststrender. I byen Bandar Lampung sør på Sumatra måtte hundrevis av beboere søke tilflukt i guvernørens kontor.

Nødhjelp og tungt redningsutstyr fraktes nå til disse områdene, sier talsmann Sutopo Purwo Nugroho i de nasjonale krisehåndteringsmyndighetene.

– Dødstallet vil sannsynligvis øke, sier han og viser til at flere områder ennå ikke er gjennomsøkt.

Nordmann måtte evakuere

Norske Øystein Andersen måtte evakuere familien i all hast da tsunamien traff hotellet deres på Vest-Java.

– Jeg løp og banket på der kona og gutten min lå og sov. Da traff bølge nummer to hotellet vårt så hele bygningen ristet. Jeg kunne se bølgen gjennom vinduet, sier Andersen til NTB. Nordmannen er lokalt ansatt ved Norges ambassade i Jakarta og jobber med administrasjon og konsulær bistand

Store ødeleggelser

Utenfor hotellet ble Andersen møtt av store ødeleggelser. Båter ble skylt inn på land, biler var ødelagt og bygninger rasert. Han og familien fulgte etter lokale beboere som rømte opp i høyden.

– Vi tenker å dra til storbyen etter dette, for det er ikke særlig hyggelig her, sier han. Noen timer før tsunamien inntraff, tok Andersen, som også er vulkanfotograf, bilder av vulkanutbruddet som utløste bølgene.

I september omkom 832 i Indonesia etter jordskjelv og tsunami i byen Palu.

Legendarisk vulkan

Anak Krakatoa oppsto som en øy ut av sjøen for 90 år siden ved siden av den legendariske vulkanen Krakatoa, og har vært urolig siden det. I de siste ti årene har den vært under konstant overvåking.

Krakatoa hadde et av de kraftigste utbruddene noensinne i historien i 1883,da en askesky ble kastet 20 kilometer opp i været og eksplosjonene kunne høres helt til Australia og Mauritius, 4.500 kilometer unna. 36.000 mennesker mistet livet i det som er en av verdens verste naturkatastrofer.

Hele området ble lagt i mørke i to dager på grunn av den massive askeskyen, og støvet førte til spektakulære soloppganger og solnedganger over hele verden et helt år etterpå.