21 anmeldt for trygdesvindel

10 ANMELDT: I Tromsø ble 10 personer anmeldt for trygdesvindel i 2018,  ifølge NAV Kontroll Nord.

10 ANMELDT: I Tromsø ble 10 personer anmeldt for trygdesvindel i 2018, ifølge NAV Kontroll Nord. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De fleste sakene dreier seg om svindel av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger.

DEL

I fjor ble i alt 968 personer anmeldt av Nav for trygdesvindel av totalt 166 millioner kroner i Norge.

I Troms ble 21 personer anmeldt for å ha svindlet til seg til sammen 4.379.767 kroner - et snitt på drøyt 208.000 kroner per forhold.

I Tromsø ble det ifølge NAV Kontroll Nord anmeldt 10 forhold i 2018, som til sammen gjaldt 2.342.743 kroner - et snitt på drøyt 234.000 kroner per sak.

905 av de 968 anmeldte sakene på landsbasis dreier seg om svindel av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette dreier seg om personer som har jobbet og tjent penger uten å informere Nav om det, og dermed har de fått utbetalt stønad de ikke har hatt krav på.

– Det er alvorlig når noen som er arbeidsføre og har inntekt, forsøker å utnytte ordningene, og disse bør merke seg konsekvensene slike valg kan gi, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Tallet har gått ned

Antallet anmeldelser har gått ned de siste tre årene. Nav mener det henger sammen med bedre kontrollmetoder, og at Nav avdekker saker tidligere. Gjennomsnittlig anmeldt beløp for hver sak har også gått ned.

– Tallene viser en positiv utvikling, og mye skyldes de digitale mulighetene. Det er ikke et mål for Nav å anmelde flest mulig, men alvorlige saker vil vi alltid anmelde. Gjennom raskere avklaring av mindre saker kan vi prioritere større og mer kompliserte saker, sier Vågeng.

Mottok 2,3 millioner i trygd

Hun understreker at de som blir anmeldt, risikerer fengselsstraff, og i tillegg krever Nav alltid pengene tilbake.

Nav samarbeider også med andre etater for å avdekke økonomisk kriminalitet. 58 personer ble anmeldt for trygdesvindel og arbeidslivskriminalitet. Dette er saker som også har høyere beløp.

Den største saken i fjor handler om en person som er anmeldt for å ha jobbet svart med godstransport og likevel har mottatt 2,3 millioner kroner i arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.

Artikkeltags