(Nordnorsk debatt)

Når Tromsø møter Bodø/Glimt på Alfheim Stadion på søndag, må vi tilbake til midten av 1970-tallet for å finne større avstand mellom klubbene.

Rollene er snudd helt om fra bare ti år tilbake. Da var det TIL som tok medaljer i serien og spilte Europacup. Men TIL mislyktes med å bygge videre på framgangen.

Bodø/Glimt har overtatt posisjonen som den ledende klubben i Nord-Norge. Klubben har skapt en suksess som er bygd for å vare: Et kraftfull sportslig strategi, solid økonomisk fundament gjennom inntekter fra spillersalg og TV-inntekter fra spill i Europa. I tillegg støvsuger Glimt talentmarkedet i Nord-Norge, ja til og med i Finnmark og i tromsøregionen.

I mellomtiden risikerer TIL å bli et heislag mellom Eliteserien og 1.divisjon. I den daglige driften handler det om å holde skifteretten unna døra. Utad er det skapt et bilde av en klubb som lever fra hånd til munn, som strever med å betale løpende utgifter, mens ledelsen demper forventningene med å snakke om TIL som «en liten klubb i en liten by». Det skulle selvfølgelig vært forbudt å snakke slik om man har ambisjoner. For realiteten er at de fleste lagene i Eliteserien kommer fra mindre byer enn Tromsø.

Der TIL står midt i bunnstriden, og kan se seg nødt til å selge en av sine beste spillere til Vålerenga, kan Glimt si nei til et tosifret antall millioner for Patrick Berg. Samtidig tar de seg råd til å hente inn fjorårets toppscorer i eliteserien, Amahl Pellegrino, for å kunne ta sitt andre strake seriegull.

Det er altså to ulike verdener som møtes på Alfheim. Og et uttrykk for at man i Bodø har bygd opp toppidrettskultur, mens man i Tromsø har bygd den ned og blitt tilfredse med det middelmådige. Et talende eksempel så vi da ledelsen i klubben – på sosiale medier - nylig feiret en seier over Mjøndalen som om det skulle være et seriegull.

Det forteller mye om selvforståelsen i den tidligere stoltheten TIL for tiden. Det ser ut til å være stort behov for nytenkning, oppdatert kompetanse og profesjonalisering i alle ledd. Helt fra styrerommet og ned, via et akademi og markedsarbeid som fremstår som akterutseilt, og ikke minst i kjerneproduktet, det sportslige apparatet.

Uansett er det et faktum at TIL fortsatt betyr mye for folket i nord. Spillere og støtteapparat må skjønne at de spiller for flere enn seg selv når de spiller og jobber i TIL.