Denne krabaten vil du ikke ha i hus

ORIENTALSK KAKERLAKK: Denne kakerlakken ble funnet på et Tromsø-hotell denne uka.

ORIENTALSK KAKERLAKK: Denne kakerlakken ble funnet på et Tromsø-hotell denne uka. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sjelden kakerlakk funnet på Tromsø-hotell

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Dette er en orientalsk kakerlakk  som trives best i varmere strøk. Nå er det første eksemplaret av arten funnet i live i Tromsø.

- Vi ble kontaktet av et overnattingssted i Tromsø. De hadde fanget den på et rom. De gjorde alt rett og tok kontakt med oss, og vi har satt i gang en aksjon for å først lete etter flere voksne individer og deretter kapsler, sier Trond Stormo i Aktiv Nord Skadedyrkontroll til Nordlys.

Legger eggkapsler

Krabaten er rundt tre centimeter lang og hvis den er hunnkjønn, noe funnet i Tromsø etter alle solemerker er, kan den legge eggkapsler.

- De  lukkede kapslene er cirka én centimeter, og i løpet av en måned til 35 dager kan det gi 14-30 nye nymfer. Derfor er det svært viktig å få kontroll på dette.

Stormo forteller at det først var en gjest som oppdaget kakerlakken. Deretter ble den observert igjen og da gikk personalet grundig til verks og fant og fanget  den uønskede gjesten.

- Vi har et tidligere funn av en slik kakerlakk i Tromsø. Det ble funnet en død i fjor ved en barnehage. De er svært sjeldne.

Skikkelig plaget

Den orientalske kakerlakken finnes over store deler av verden, men trives definitivt best i andre temperaturer enn de som er dagligdags i Tromsø.

- Denne har kommet med i bagasjen til en gjest. Tromsø er blitt en internasjonale by som mange reiser til og fra, slår Stormo fast.

Problemet er at hvis man ikke tar funnet på alvor, kan man bli skikkelig plaget med hygienen.

- Den er altetende, og trenger vann. Den vandrer over alt og vil søke mot kjøkken.

Økende problem

I følge Folkehelseinstituttet (FHI) oppholder de seg ofte i områder som kan være skitne. Vann finner de ofte i sluker på gulvet og mat i søppelrom. FHI slår fast at det er påvist svært mange ulike arter av virus, bakterier, sopp og parasitter hos kakerlakker.

Kakerlakker er et stadig økende problem i Tromsø. Aktiv Nord Skadedyrkontroll sier til Nordlys at de har fem saker gående nå, og at den vanligste er den tyske kakkerlakken som også formere seg raskt, og er viktig å bekjempe.

Artikkeltags