Basketballklubben Tromsø Storm har mottatt tidenes førjulsgave. Bergensmilliardæren Trond Mohn har gitt klubben en gave på en million kroner.

Det melder klubben i en pressemelding.

«Klubben kan i dag, med enorm glede, meddele at bergenseren Trond Mohn har gitt klubben en gave på en million kroner! Trond Mohn, som er kjent for å ha gitt flere milliarder i støtte til utdanning, forskning og idrett over en årrekke, har gitt en enorm håndsrekning til klubben vår. Klubben tok kontakt med Mohn for en tid tilbake, og med god hjelp fra noen idrettsvenner i byen, har klubben fått tidenes førjulsgave».

Styremedlem Ørjan Sandvik Hansen forklarer merkehendelsen i klubbhistorien.

– Jeg sendte et personlig brev til Trond Mohn. Under et døgn etter ble jeg oppringt på telefonen og opplysningstjenesten jeg bruker viste at det var Trond Mohn fra Bergen som ringte. Det var helt surrealistisk å få en telefon fra han personlig der han informerte om gaven. Det var som om Norsk tipping ringte, sier styremedlem Ørjan Sandvik Hansen til Nordlys.

– Jeg ble helt målløs – for en fantastisk person han er. Mohn er trolig den privatpersonene som har gitt mest til idretten og samfunnet, og man kan ikke finne nok superlativer om denne trivelige og generøse bergenseren. Tromsø Storm er han evig takknemlig for denne gaven, som virkelig hjelper klubben opp på fote igjen, fortsetter Sandvik Hansen.

Kan slette all gjeld

Overfor Nordlys legger ikke Ørjan Sandvik Hansen skjul på at gaven har enorm betydning for klubben.

– Den betyr utrolig mye. Vi kan slette all gammel gjeld og starte planleggingen for fremtiden med blanke ark og friskt mot, sånn at vi kan fortsette å utvikle klubben og hevde oss i toppen av norsk basketball, sier Ørjan Sandvik Hansen.

Trond Mohn har vært en avgjørende bidragsyter for Tromsø IL siden 2006. Mohn har bidratt med en rekke pengedonasjoner, som har steget langt over hundre millioner kroner. Han bidrar også enda mer til forskning på kreftmedisin på Uit/UNN, og til sammen har han gitt over en milliard kroner til ulike formål i Troms og Finnmark.

For Tromsø Storm var brevet til Mohn det avgjørende langskuddet fra egen banehalvdel i kampens siste sekund, som lykkes. Gaven gir klubben helt andre forutsetninger for driften fremover. 

– Vi har slitt i mange, mange år, men jobbet steinhardt. Endelig fikk vi full pott. Tidenes førjulsgave og tidenes støtte og hjelp som vi verdsetter ufattelig mye, sier Ørjan Sandvik Hansen.

Sier NEI til ny importspiller

Klubben sa i fjor nei til å hente inn importspillere, på grunn av svak økonomi. For bare et par uker siden klarte klubben å få på plass samarbeidsavtaler med rederiet Hermes, Roald Madsen og Bedriftssystemer, som gjorde at klubben kunne hente inn amerikanske Shawntez Patterson (27), i tillegg til avtaler med Coop Nord og Jekta Storsenter, på tilsammen rundt 500.000 kroner.

Men millionbidraget skal ikke brukes på å hente inn flere utenlandsimporter.

– Vi klarte å hente inn Shawntez med de avtalene vi fikk på plass med våre samarbeidspartnere og har visst om denne gaven fra Mohn en stund. Da vi så at tingene begynte å gå i riktig retning, var vi veldig bevisst på at vi ikke skal hente inn en importspiller til. Vi skal satse videre på det laget som vi er i ferd med å bygge opp, sier Ørjan Sandvik Hansen.

– Kenneth Webb (trener) bygger et lag med unge, lokale gutter, og en importspiller til ville ført til mindre spilletid for våre egne talenter. De trenger tid og de fortjener sjansen. Det er er kraftig signal fra oss at vi vil bygge et lag for fremtiden med unge og lokale spillere, med edruelig satsing, sier han.