KOMMENTAR

Det er ikke ofte jeg blir målløs. Det skjer av og til, med store nyhetshendelser, og stort sett alltid i negativt tegn.

Idrett, på sitt beste og verste, får heller frem følelser, i form av utbrudd og ord. Positive og negative om hverandre, javisst, men aldri stummende.

Det skjedde nå. Da jeg kom ut av Tromsøhallen torsdags kveld, etter halvannen time borte i min lille egen idrettsverden, var det til kjennskap om at Trond Mohn kjøper deler av Alfheim stadion og leier det ut tilbake til TIL for en krone i året. Til evig tid.

Da slet jeg med å finne ord.

Jeg vet ikke hva TIL har gjort som gjør at Trond Mohn igjen og igjen viser sin imponerende generøse side. Han bidrar med enorme summer til forskning og utdanning. At han gjør det overfor en klubb som år etter år stort sett har stått for overforbruk og strengt tatt ikke tatt ansvar for egen drift, i en annen landsdel enn han selv er vokst opp i, er nesten uforståelig.

Mohn ble utnevnt til æresmedlem i TIL på årsmøtet i år. Han må hedres enda mer. Statue? Javisst, men han vil helt sikkert uansett nekte noe sånt.

Klubben har vært et tapssluk, og nærmest blitt latterliggjort påfolkemunne for den manglende evnen til å drive i balanse gjennom år etter år. Men TIL må ha satt igang følelser i Trond Mohn, som gjør at han nå, i tillegg til de over 50 millionene han allerede har bidratt med for å holde klubben i live, trolig betaler i nærheten av en tilsvarende sum for at TIL skal kunne ta i bruk lokalene på Alfheim de flyttet ut av for bare få uker siden.

Til evig tid. For en krone i året. Det er nesten ikke til å tro.

Et lite tilbakeblikk. TIL har satt seg i en posisjon der de har hatt umulige stadionkostnader for å kunne drifte i balanse med å bruke Alfheim, rundt 17 millioner kroner. De har kun seg selv å takke.

Rundt ti millioner kroner har gått til selskapene Alfheim stadion I og II, samt Alfheim Arena. De to første selskapene eid av Tromsø Kommune, Sparebanken Nord-Norge og Troms Kraft. Det siste eid av Tormod Harila, Ernst Myrbakk og Per Krane.

Nå er det på plass en avtale med Alfheim stadion II AS om avdragsfrihet i tre år. Det reduserer TILs utgifter med rundt tre millioner kroner i året. Med å flytte ut av lokalene TIL har leid av Alfheim Arena, og inn i brakkerigger, hevder TIL-direktør Ulf Johansen at klubben reduserer utgiftene med rundt 3,5 millioner kroner i året. Totalt sier Johansen at TIL har redusert stadionkostnadene med rundt ti millioner kroner fra 2014 til 2015.

Burde klubben flytte tilbake i lokalene på Alfheim nå? Styrke stallen med et par kvalitetspillere med feite millionlønninger? Sikkert fristende, spesielt etter den pinlig svake seriestarten mot Sarpsborg 08, men det er bare å glemme det.

For første gang blir TIL-ledelsen tatt på alvor med tanke på å ha tatt grep rundt klubbens økonomi. Det svir i stoltheta å flytte ut av fasjonable lokaler på Alfheim, og inn i enkle brakkerigger. Det ser ikke så bra ut, uttad. Men det er helt riktig medisin for TIL, og enda viktigere signal til omverden rundt. TIL setter tæring etter næring. Den kursen må for all del i verden ikke endres nå.

Kanskje det er derfor Trond Mohn går til det steget han gjør, og belønner TIL for kursendringen?

TIL har uansett fått en unik mulighet til å vise ansvarlighet og gjøre seg tilliten verdig fra Trond Mohn. Det verste som skjer er at klubben oppfører seg som en umoden tenåring, og svir av plutselig tilgjengelige midler på kortsiktige behageligheter.

Avtalen sikrer allerede TIL leieinntekter fra andre aktører på Alfheim. De kan økes enda mer. Lokalene er der til disposisjon. Avdragsfriheten med Alfheim Stadion II har en varighet på tre år. Forhåpentligvis er det i løpet av den perioden på plass en avtale om boligutvikling på grusbanen og området rundt stadion, som kan gjøre TIL gjeldsfri. Men jeg håper ikke TIL regner med det, og planlegger ut i fra at det kan ta lengre tid å få de nødvendige avtalene på plass.

Sosiale medier døpte kjapt gaven fra bergensmilliardæren til Mohnelanding for TIL. Det treffer glimrende. 9.april, dagen som alltid vil være mørklagt nasjonalt, kan bli starten på en ny tidsregning for Tromsø IL. Med positivt fortegn.

Milepælsgaven fra Trond Mohn gir TIL en fantastisk mulighet til å legge grunnlaget for en sunn klubbdrift fremover og for alvor ta tilbake den nordnorske fotballtronen, for evig og alltid, gjennom langsiktighet.

Gaven bør brukes til å ære de prinsippene Mohn har lagt til grunn for sine to siste milliongaver, på henholdsvis fem og ti millioner kroner: Utvikling av unge talenter og sikre seg tilgang til ny kompetanse og kunnskap gjennom forskning.

TIL har nå fått frigjort midler som jeg håper brukes til å styrke nordnorsk talentarbeid. TIL skal være flaggskipet i nord, men da er de avhengig av å ha flest mulig klubber med seg, og bare TIL selv kan gjøre seg fortjent til den tilliten og den storebrorposisjonen. De må ta på seg rollen i enda større grad med å bidra og hjelpe sine nordnorske kolleger med kunnskap og kompetanseheving ut i klubber i Finnmark, Troms og Nordland.

TIL skal aldri bli lønnsledende i Norge, men gjennom samarbeidet med UiT kan TIL sikre seg kompetansefortrinn overfor de norske og internasjonale konkurrentene.

Belønningen tilbake kan bli enda bedre nordnorske talenter, som TIL kan foredle og utvikle til fremtidige attraksjoner på Alfheim og bærebjelker for nordnorsk toppfotball, i en klubb der sunn drift og langsiktighet råder.

Sjansen er der nå - grip den!

Takket være en bergenser. En helt unik og usedvanlig gavmild bergenser som gir så det monner.

Eller Mohn-ner, som alle TIL-glade burde endre vokabularet til.