- Vi snakker om store mengder med nedbør

Artikkelen er over 5 år gammel

Vurderer ekstremvarsel. Snø på fjellovergangene.

DEL

Meteorologene vurderer nå fortløpende om de skal utstede et ekstremvarsel på grunn av et kraftig lavtrykk som truer med enorme mengder med regn for området øst for Lyngsalpene samt kyst- og fjordstrøkene i Finnmark.

- Slik det ser ut nå, blir det store mengder ned over en 24 timers periode. Fra 40 til 70 millimeter med nedbør. Det kan bli opp mot 70 noen steder, men det mest typiske blir mer 40-50 millimeter, sier statsmeteorolog Trond Lien til Nordlys.

- Det er mye, det også!

- Ja, det er det. Det kommer gradvis inn og vil nok vare fra lørdag kveld til søndag kveld.

Han forteller at lavtrykket med det tilhørende nedbørsområdet nå ligger ute i Norskehavet vest for Lofoten og beveger seg nordøstover helt til det lørdag kveld slår rot øst for Lyngsalpene.

Vil fylle på med nedbør

- Men så stopper det delvis opp og blir liggende og fylle på med nedbør. Det er derfor der blir så store mengder med nedbør.

Det vil også blåse kraftig rundt lavtrykket, opp  mot sterk kuling søndag.

- Vi får nye prognoser ved 17-tida, og da får vi om det blir så ille som det ser ut nå, eller ikke.

Heller ikke resten av fylket slipper unna nedbøren i helga.

Snø på fjellovergangene

- Det blir regnbyger i Tromsø og Sør-Troms. Den pinseria er lei. Det blir kjølig og nedbøren kommer som snø over 300 meter. Oppe i fjellstrøkene kan det bli mye snø også.

- Og hva med fjellovergangene? Kvænangsfjellet ligger jo dessuten i området hvor dere venter mye nedbør?

- Det ligger utsatt til. Det er stor sannsynlighet for at det vil være snø på toppen der på søndag morgen og dermed vanskelige kjøreforhold.

Mandag derimot ser bedre ut igjen.

- Det skal jo ikke så mye til for at det blir bedre vær, men det er godt vær på gang og temperaturen vil stige til over 10 grader flere steder, sier Lien.

Artikkeltags