Ap-veteran Tove Karoline Knutsen om Trond Giske-saken: - Det er tragisk at det er en realitet nå, og at han ikke har skjønt selv hvor galt det var

TRAGISK: - Det er tragisk at det er en realitet nå, og at han ikke har skjønt selv hvor galt det var, sier Tove Karoline Knutsen om Giske-saken.

TRAGISK: - Det er tragisk at det er en realitet nå, og at han ikke har skjønt selv hvor galt det var, sier Tove Karoline Knutsen om Giske-saken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tove Karoline Knutsen avviser maktkamp internt i Ap som årsak til Giske-saken.

DEL

– Dette er en forferdelig vond sak for Arbeiderpartiet, men jeg er veldig glad for at jentene og kvinnene som har hatt saker har turt å varsle, sier mangeårig stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Troms, Tove Karoline Knutsen, til Nordlys.

– Slik jeg ser det har Trond Giske erkjent selv at han har opptrådt upassende i flere saker. Det har vært en øyeåpner for ham. Det burde han likevel ha skjønt for lenge siden, sier Ap-veteranen.

Tirsdag klokka ett møttes sentralstyret i Arbeiderpartiet til et krisemøte om den såkalte Giske-saken. Like før jul ble offentligheten kjent gjennom nyhetssaker i flere medier, om varsler knyttet til nestleder Trond Giskes atferd og uønskede oppmerksomhet mot flere kvinner. Flere av sakene er karakterisert som seksuell trakassering.

Første nyttårsdag meldte Trond Giske selv at han fratrer vervet som nestleder, i samråd med partileder Jonas Gahr Støre. Samtidig bestrider Giske innholdet i varslene, og kaller på sin Facebook-profil enkelte av dem for falske. Gahr Støre har bekreftet overfor NRK at det har kommet flere nye varsler i løpet av høytiden som omhandler nestlederen.

Nordlys meldte før julaften om en sak tilbake til da Giske var kulturminister. En ung AUF-politiker hevder seg trakassert av Giske og trakk seg fra politikken etter at han ifølge henne «kysset og tok på meg mot min vilje». Giske bestrider hva som skjedde, og «husker det annerledes».

Metoo-kampanjen

Knutsen mener at særlig Jonas Gahr Støres håndtering av sakene som har kommet har vært meget god og avviser at varslene er et ledd i et maktspill innad i Arbeiderpartiet.

Hun mener det er #metoo-kampanjen som har lagt til rette for at varslene om seksuell trakassering når offentligheten nå, og at det kunne skjedd i hvilket som helst parti.

– Metoo-kampanjen har gjort at jenter og kvinner føler at det står mindre alene når de står fram med sakene. Maktkamp er det alltid i alle politiske partier, men at disse sakene er en del av det er etter min mening helt feil.

– Men det er klart at når det gjelder en så profilert og dyktig politiker som Trond Giske, skaper det spenning og trøkk i partiet, sier Knutsen.

Hun mener det var riktig av Giske å fratre vervet midlertidig. Det betyr at Arbeiderpartiet nå bare har én fungerende nestleder, Hadia Tajik.

Samtidig berømmer Knutsen partileder Gahr Støre for sitt personlige engasjement i saken.

– God håndtering

– Jonas Gahr Støre har stått i denne stormen på en beundringsverdig måte. Han har vært balansert og tydelig, engasjert seg personlig i sakene og tatt de på største alvor. I tillegg må han ta hensyn til alle de menneskene som er involvert og følge det regelverk partiet har for slike prosesser.

Knutsen mener partiorganene som er koblet inn nå, er de riktige organene for å håndtere sakene. I dag møtes som kjent sentralstyret i Arbeiderpartiet, mens det er innkalt til et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar.

– Jeg kan ikke skjønne det enkelte har hevdet - at det skal være mulig å håndtere slike varsler utenom partisekretæren som er valgt til det vervet. Det synes for meg helt umulig, men det kan jo være noe jeg ikke vet.

Knutsen peker til enkelte av varslene som Dagens Næringsliv har omtalt, der kvinner innad i Ap som har varslet har bedt om at partisekretær Kjersti Stenseng skulle bli holdt utenom informasjonen om varslene.

– Ingen av varslene jeg har til behandling vil jeg karakterisere som grunnløse. Vi tror på dem, men har også ansvar for å forelegge varslene til Giske, så kan han gi sin versjon. Det vises igjen til varsleren og så konkluderer vi, sier Støre til VG tirsdag morgen.

Aldri opplevd noe selv

Etter 30 år i Arbeiderpartiet, mener Tove Karoline Knutsen at hun aldri har opplevd noe uønsket fra mannlige kolleger i partiet. Hun avviser det enkelte omtaler som en råtten kultur i Arbeiderpartiet.

Les kommentaren: En råtten kultur

– Jeg vil forsvare de mange hederlige og flotte mennene vi har i partiet. Og jeg har vært med helt siden jeg var ei glad og fresk ung jente som likte å danse og ha det moro.  Jeg har aldri opplevd noe dårlig, men jeg tar på alvor at andre kan ha gjort det, sier Knutsen.

Hun avviser det enkelte omtaler som en råtten kultur i Arbeiderpartiet. Og selv om hun jobbet tett med Trond Giske i perioder da han var kulturminister, mener hun at hun aldri fattet mistanke om upassende oppførsel fra daværende statsråd.

– Det er tragisk at det er en realitet nå, og at han ikke har skjønt selv hvor galt det var, sier hun.

- Klokt å fratre

Lokallagsleder i Tromsø Arbeiderparti, Elisabeth Steen, vil ikke si om hun har tillit til nå fratrådt nestleder Trond Giske.

– Jeg har tillit til at partilederen og sentralstyret håndterer saken på en best mulig måte, sier Steen.

– Hva synes du om at Giske fratrådte sin stilling?

– Det var klokt å fratre for å ta tida til hjelp for å undersøke varslene, men samtidig ivareta rettssikkerheten til Trond Giske.

– Kjenner du selv til saker om Trond Giske?

– Nei, ikke kjent med noen av sakene.

– Har du selv tillit til Giske?

– Det er ikke opp til  meg å vurdere tillit i denne sammenhengen. Det er ikke lokallagene som avgjør tillitsspørsmålet.

Nordlys har forsøkt å få kontakt med fylkesleder i Troms Ap, Cecilie Myrseth, tirsdag, foreløpig uten å lykkes.

Bakgrunn

Dagens næringsliv omtalte den 13. desember at Arbeiderpartiets ledelse er varslet om hendelser der nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, har oppført seg upassende overfor yngre kvinner i partiet.

Før jul ble det klart at hendelsene omhandler «ubehageligheter med seksuell karakter».

Trond Giske gikk selv ut og beklaget sin oppførsel torsdag før jul. Senere gikk også Jonas Gahr Støre ut med kritikk av sin nestleder for det som blir betegnet som upassende oppførsel. 

- Jeg kan av hensyn til de berørte ikke kommentere enkeltsaker. Men jeg har understreket alvoret i situasjonen når partiet mottar slike varsler. Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig, uttalte Støre i en pressemelding torsdag kveld.

Fredag 22. desember meldte Trond Giske at han var sykemeldt.

Mandag 1. januar meldte Arbeiderpartiet at Trond Giske midlertidig har fratrådt sine verv.

Artikkeltags