Dette klokkeslettet har tromsøbilistene har ventet på i to år

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Først blir det boller og løpsfest, men for de aller fleste som har stått og stanget i bilkø de to siste årene i påvente av at Tromsøytunnelen åpner, er det et spørsmål som er enda mer interessant.

Når kan vi kjøre igjennom?

- Det blir klokka 21.00, sier kommunikasjonsrådgiver Geir Bakkevoll i Statens vegvesen.

Den blir dog nattestengt i ukene fremover.

- Vi tester og justerer fortsatt deler av sikkerhetssystemet. Til det trenger vi en tom tunnel noen timer hver natt. Likevel håper vi det hjelper at vi ikke stenger før det meste av kveldstrafikken har lagt seg, blant annet fra sykehuset etter vaktskiftet, sier prosjektleder Eirin Anne Blix i Statens vegvesen i en pressemelding.

Men først skal altså Troms Bedriftsidrettskrets i samarbeid med vegvesenet arrangere "Testløpet", høstens første Tromsøkaruselløp i den nye tunnelen.  De aller sprekeste løper under hele Tromsøysundet og snur på Tomasjorda, til sammen sju kilometer. Et kortere alternativ er å snu i bunnen av tunnelen og løpe drøye tre kilometer. Løpet starter klokka 18.

Til de som i pur glede over at tunnelen endelig åpnes og vil teste den i morgen kveld. Her er fire gode råd fra vegvesenet:

  1. OVERVÅKINGSSYSTEMET med radar langs veggene og kamera i taket fanger opp alle unormale hendelser i tunnelen, og sender dem på storskjerm for trafikkoperatørene på vegtrafikksentralen i Mosjøen. Det er trygt for deg at du blir sett i tunnelen, men det betyr også at du skal stanse i tunnelen kun hvis du trenger det av hensyn til din egen eller andres trafikksikkerhet.
  2. BRANNSLUKKINGSAPPARATENE trenger du forhåpentlig aldri til å slukke en brann, men de har en annen viktig funksjon. Hvis du kommer opp i en trafikkfarlig situasjon som du mener det ikke bør komme flere biler inn i, løfter du på et brannslukkingsapparat. Da stenger du automatisk alle innkjøringene til tunnelen.
  3. TELEFONENE i tunnelen er en direktelinje til vegtrafikksentralen i Mosjøen, der du kommer i kontakt med en trafikkoperatør bare ved å løfte røret. Fortell alltid vegtrafikksentralen hvorfor du har stanset, før du ringer en venn. Vegtrafikksentralen kan også varsle videre til nødetatene.
  4. TVERRGANGER bak røde dører i Tromsøysundtunnelen er en gjennomgang til motsatt løp. De er dermed en veg ut hvis du ikke kan bruke det løpet du befinner deg i.

Artikkeltags