Tromsøregissør spillefilmdebuterer: - Home Alone møter Roald Dahl

EGGSTRA ILLE: Gilbert er allergisk mot egg, og prøver å skjule det. Tante Doris er barnevakta fra helvete, og gir Gilbert egg med vilje. Det er ikke så lurt, viser det seg. Foto: Maipo Film

EGGSTRA ILLE: Gilbert er allergisk mot egg, og prøver å skjule det. Tante Doris er barnevakta fra helvete, og gir Gilbert egg med vilje. Det er ikke så lurt, viser det seg. Foto: Maipo Film Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I Hanne Larsens "Gilberts grusomme hevn" treffer du barnevakta fra helvete.

DEL

Få tilgang til alt innhold på Nordlys - 8 uker kun 99,-

Regissør Hanne Larsen fra Tromsø har tidligere vunnet Amandapris for kortfilmen "Varde". Nå er hun klar med sin spillefilmdebut, "Gilberts grusomme hevn", som har premiere over hele landet 16. september.

"Varde" er også grunnen til at "Gilberts grusomme hevn" ble en realitet. Produsent Kristin Ulseth så "Varde" på kortfilmfestivalen i Grimstad "for mange herrens år siden", og ønsket så å gjøre et prosjekt med Larsen. Etter å ha matet Larsen med diverse manus og bøker, falt regissøren pladask for Stein Erik Lundes barnebok "Eggg".

Larsen har selv skrevet manus av boka, i samarbeid med Kathrine Valen Zeiner.

Allergisk mot egg

- Filmen og boka handler om flere ting jeg også tok opp i "Varde" - men der var det en mer alvorlig klangbunn. Det handler om å stå opp for seg selv, og å akseptere den man er, sier Larsen.

Hovedpersonen i filmen, Gilbert (11), er allergisk mot egg. En allergi som har gjort at han har opplevd pinligheter og mobbesituasjoner. Når han flytter til et nytt sted bestemmer han seg for ikke å si noe om eggallergien. Men så kommer barnevakta, tante Doris...

- Tante Doris er barnevakta fra helvete. Hun gir Gilbert egg med vilje. Og da er vi i gang, sier Larsen med et smil.

Dermed må en grusom hevn planlegges, og historien inneholder en rekke ville sprell og i følge Larsen mye moro sjangerlek.

- Det er en slags Home Alone møter Roald Dahl med en emosjonell bunn.

- Når Gilbert endelig tør å stå fram med "svakheten sin", allergien, så får han aksept for den han er, og det ses ikke på som en svakhet. Barn kan være nådeløse, og hvis man klarer å akspetere og stå opp for seg selv, så tar man fra de andre ammunisjonen, sier Larsen, og legger fort til:

- Men la meg understreke: det er aldri en unges skyld at den blir mobbet. Det er vanskelig å forandre mobberen, men man kan forandre hvordan man forholder seg til dem. Filmen er et slags kamprop - gjort med humor.

Filmen har ikke et voldsomt budsjett, så blant annet locations er begrenset. Filmen er i følge Larsen gjort som et et karakterdrevet kammerspill på én hovedlocation, men hun tror og håper at publikum vil oppleve at det er en "stor, liten film".

- For Gilberts problemer er store i et barns perspektiv, og universet er også "larger than life", med den litt Roald Dahlske tantefiguren. Jeg er veldig spent på mottakelsen.

Høna på settet

"Gilberts grusomme hevn" har fått 6-årsgrense. Hovedpersonen er 11 år - og målgruppa ligger på rundt seks til tolv år. Men Larsen håper både yngre og eldre unge tar turen, gjerne i følge med foreldre og søsken. Det er godbiter for alle.

- Og jeg pleier å si: alle familier har jo en tante Doris. Om det er mann eller dame spiller ingen rolle. Det er alltid en der man må ta ekstra hensyn til, og som ikke har øyne for andre enn seg selv, ler Larsen.

"Gilberts grusomme hevn" er for øvrig eneste norske barnefilm for denne aldersgruppen som slippes i høst.

For Larsen har filmen vært med på å utvide hennes register som regissør. Hun har jobbet videre med sin erfaring med barn, men i tillegg - og gjerne på en gang - har hun også jobbet med amatørskuespillere, svært rutinerte teater- og filmskuespillere og dyr. Ja, dyr.

- Diverse dyr og fjærkre. De kan være vanskelig å regissere.

- Jaha?

- Vi hadde en høne på settet, den het Trude, men spilte en høne ved navn Berit. Hun oppførte seg helt spinnvillt. Da sa dyretreneren av høna mest sannsynlig måtte verpe. Så settet måtte ta pause slik at Trude kunne legge et egg. Men etter det tok hun regi mye bedre, forteller Larsen.

Vil nordover

Larsen har over ti års erfaring bak seg, etter at hun gikk ut fra filmskolen. Hun har en rekke kort- og novellefilmer på CVen, og har blant annet jobbet på Thomas Giertsen-serien "Helt perfekt".

- Jeg er glad for mengdetreningen, virkelig. Og jeg håper det blir mye jobbing fremover også. Jeg har mange prosjekter på gang, og så får vi se hvilken ball som lander først.

Larsen sier hun definitivt ønsker å jobbe mer med barnefilm. Hun har også et sterkt ønske om å lage en thriller. Og så vil hun nordover igjen.

- Jeg har virkelig lyst å lage noe fra Nord-Norge igjen. Jeg holder faktisk på å utvikle et manus som utspiller seg i Nord-Norge, sier hun.

Men først; premiere på "Gilberts grusomme hevn".

- Jeg tror folk vil bli overrasket, underholdt, de vil flire, og kanskje bli litt rørt. Det er en morsom og litt annerledes barnefilm som likevel speiler en norsk virkelighet som man kan kjenne igjen, sier Larsen.