Betongtavlen er en utmerkelsespris for byggverk i Norge. Prisen stiller krav til estetikk, bærekraft og teknikk.

1963 var det Tromsøbrua som ble ansett som verdig vinner av prisen.

I år kan prisen på ny gå til Troms - der en spektakulær hytte i Målselv har pekt seg ut.

Bygget inn i omgivelsene

Av totalt fem finalister finner man en hytte i Målselv fjellandsby, tegnet av arkitekt Lars Hamran i Hamran/Johansen Arkitekter.

– Det er en stor fjær i hatten og en høythengende pris med stor prestisje knyttet til seg. Det å være finalist i dette selskapet er en stor heder. Jeg er jo fra Tromsø og har gått mine barnesko der, og har selv hytte nordpå, så jeg håper at prisen går helt hjem i år, sier Hamran, ikke helt upartisk.

Eier er Isak Berntsen fra Tromsø, og hans firma, Element NOR, har oppført hytta. Han tror han vei hvorfor hytta har blitt satt pris på av juryen.

– I et område der det er mye tømmer og brunbeisede hytter, så har vi bygd en hytte i frilagt betong som får frem den naturlige steinen i området. i kombinasjon med gresset knyttes den naturlig inn i terrenget. Det er en grei størrelse fra hytta, men den er likevel ikke dominerende og harmonerer med omgivelsene, sier Berntsen til Nordlys.

Saken ble først omtalt iTromsø.

Lett valg av arkitekt

For han var valget av arkitekt et lett et. Hamran har også tegnet for Fjellheisen.

– Jeg har alltid hatt respekt for Lars og synes at han har en egenart som arkitekt. jeg kjenner han personlig, noe som gjorde at jeg visste at dialogen underveis kom til å bli bra. Hytta ble faktisk veldig annerledes enn det vi startet med, og det har vært en samarbeidsprosess som jeg som amatør har lært mye av, sier Berntsen.

13. desember bestemmes det hvem som stikker av med prisen. Kanskje kommer prisen nordover igjen?