Johann André Forfang (19) fra Tromsø ble tirsdag bekreftet som en del av den norske hopptroppen til ski-VM i Falun.

De to gullmedaljene i junior-VM i Kasakhstan ble til slutt avgjørende, samtidig som Tom Hilde ikke leverte det han måtte i verdenscupen i Tyskland – og dermed var det sistnevnte som falt utenfor til fordel for Forfang og juniorkollega Phillip Sjøen.

Uttaket var ingen enorm bombe, men Forfang sier til Nordlys at han ikke hadde tatt noe på forskudd.

– Det har vært litt spenning hele tida. Tom har vært med lenge og har erfaringen som et pluss, så jeg har ikke tatt noe for gitt her, sier 19-åringen.

– Men det var veldig godt å få den beskjeden, så klart, legger han til.

– Må prestere på trening

Den norske troppen består av Anders Fannemel, Anders Bardal, Anders Jacobsen, Rune Velta, Johann André Forfang og Phillip Sjøen.

Norge skal sende fem av disse seks utenfor i normalbakken og fire i storbakken og lagkonkurransen.

Det betyr at VM i Falun kan bli sett fra tribuneplass i verste fall, men det har Forfang ingen planer om.

– Nei, selvfølgelig er målet å være med i konkurransene. Jeg vet at hvis jeg hopper på mitt beste, har jeg nok en plass på laget, sier 19-åringen til Nordlys.

– Det avhenger kanskje av at du presterer i bakkene i Falun i forkant av rennene?

– Ja, klart. Jeg må prestere på den offisielle treningen. Det er veldig hard kamp om plassene her.

Stöckl: – De unge må prestere

Det understreker også landslagstrener Alexander Stöckl.

Han mener den norske troppen stiller med nesten blanke ark når det skal trenes i Falun før konkurransene.

– Sjansen er i starten ganske lik for alle. Det avhenger av trening og forberedelser til konkurransene i begge bakkene. De må bare vise hva de er i stand til, sier Stöckl til Nordlys.

Fullstendig likt stiller likevel ikke hopperne, og landslagssjefen legger et lite press på Forfang og Sjøen som kommer inn som juniorer.

– Vi har jo noen som vi vet kan prestere godt i mesterskap, så de unge må selvfølgelig prestere godt for å komme med, sier Stöckl til Nordlys, og legger til at helgens skiflyvingsrenn i Vikersund ikke vektlegges med tanke på VM-lagene.

Landslagstreneren bekrefter at det var jevnt før uttaket, og at det som skjedde i Kasakhstan ble utslagsgivende.

– For Johann og Phillip sin del var prestasjonene i junior-VM til slutt avgjørende, selv om vi også har sett tidligere i verdenscupen at de er i stand til å prestere på et høyt nivå, sier Alexander Stöckl.

– Var et spørsmål om tid

Gjennombruddet til unggutten fra Slettaelva har kommet denne vinteren, med debuten i Engelberg, deltakelse i hoppuka, stabil plass på verdenscuplaget og ikke minst de to gullmedaljene i junior-VM.

Han medgir at et senior-VM i Falun var ganske langt unna tankene hans for bare et knapt år siden.

– Da hadde jeg aldri hoppet på det nivået som jeg gjør nå, så det virket ganske utenkelig. Men jeg visste at en gang slår jeg gjennom, jeg har følt at det var et spørsmål om tid, sier Forfang.

Vil ta storebrors rekord

Som med triumfene i junior-VM er det liten tid til å markere oppturene. Straks forlater han treningsbasen i Trondheim og reiser til Vikersund, der målet er å fly langt til helga.

– Det er helt klart Vikersund som er fokus nå, og det gleder jeg meg enormt til. Det var ekstremt artig å hoppe skiflyving i Kulm, sier Forfang, som har to klare mål for Vikersund-rennene.

– Det ene er jo å nå 200 meter, og det andre er 214 meter – som er rekorden til Daniel (storebror), sier Johann André Forfang.