Tromsø kommune etterlyser politietterforskning av vindkraftutbygger: – Informasjonen vi sitter på er alvorlig

NORDLYS VINDMØLLEPARK: Tromsø kommune har anmeldt et mulig oljeutslipp i området.

NORDLYS VINDMØLLEPARK: Tromsø kommune har anmeldt et mulig oljeutslipp i området. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er over en måned siden kommunen anmeldte utbyggeren, men administrasjonssjefen er ikke tilfreds med håndteringen fra politiet.

DEL

Tidlig i oktober valgte Tromsø kommune å anmelde Nordlys Vindmøllepark. Grunnen er at kommunen ble varslet om utslipp av store mengder hydraulikkolje. Kommunen har også anmeldt et mulig diesel-oljeutslipp.

– Forurensing av hydraulikkolje i miljøet er alvorlig, ellers ville vi ikke anmeldt dette, sier administrasjonssjef Britt Elin Steinveg i Tromsø kommune.

Over 1000 liter olje

Anmeldelsen ble levert til Troms politidistrikt tidlig i oktober i år. Kommunen har opplyst til Nordlys vindmøllepark at de er anmeldt for et utslipp på over 1000 liter hydraulikkolje.

– Vi har fått anmeldelsen, og det handler om forurensing, ut over det vil jeg ikke gå i detalj på anmeldelsen, sier Ståle Luther, seksjonsleder for etterforskningsgruppen i politiet.

I anmeldelsen fra Tromsø kommune er det lagt ved dokumentasjon på vannprøver, gjort både av NVE og kommunen. NVE vil ikke kommentere funnene fra vannprøvene, fordi det er levert anmeldelse på forholdet. NVE ba denne uka om at det nå tas vannprøver ukentlig.

Administrasjonssjefen er ikke tilfreds med politiets håndtering av anmeldelsen.

– Informasjonen vi sitter på er alvorlig

– Vi har vært i kontakt med politiet filere ganger for å etterlyse hva politiet gjør med saken, sier Steinveg.

– Betyr det at har måttet etterlyse politiets håndtering av anmeldelsen?

– Jeg vil ikke uttale meg om politiets prioritering, men jeg håper de vil ta denne saken. Den informasjonen vi sitter på er alvorlig, sier hun.

Ståle Luther sier de er avhengig av å prioritere hvilke saker som etterforskes, men at de kommer til å se på saken.

– Vi kommer til å se på det, ut over det har jeg ingen kommentar, ut over det jeg har svart, sier han.

Avviser stort utslipp

Nordlys vindmøllepark avviser at de står bak et oljeutslipp på over tusen liter hydraulikkolje.

– Det har i alle fall ikke vært et utslipp i denne størrelsesorden. Man vet jo aldri, det kan jo ha vært et utslipp som noen har prøvd å kamuflere, men et utslipp på flere tusen liter er helt usannsynlig, sier Stephan Klepsland, som leder etableringen av Nordlys vindmøllepark.

Han sier de har forsøkt å få innsyn i anmeldelsen fra Tromsø kommune, uten å lykkes. Nå har de bedt om informasjon om anmeldelsen fra politiet.

– Kommunen sendte oss et varsel i september, men det var med veldig upresis lokalisering. Nå forstår vi at kommunen sitter på nøyaktige koordinater for utslippet, men ikke vi. Dermed har kommunen kastet bort en mulighet til å rydde opp i utslippet, dersom det har vært et utslipp, sier han.

Håper politiet prioriterer saken

Tidligere har enhetsleder i enhet for klima og miljø uttalt seg i media om saken. I dag henviser han alle mediehenvendelser om saken til administrasjonssjefen i kommunen.

– Vi håper denne saken blir etterforsket av politiet, jeg som administrasjonssjef tar denne saken på alvor.

– Hvordan skal man tolke at du har måttet følge opp politiets håndtering av saken?

– Jeg har en forståelse for at politiet har et stort arbeidspress, og må prioritere. Likevel skulle jeg sett at de prioriterte denne saken som omhandler alvorlig forurensing, sier Britt Elin Steinveg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken