Her tester hun om isen holder. - Vi er kjempefornøyde og fuglene er kjempefornøyde

KLIPPET SNORA: Ordfører Kristin Røymo og prosjektleder Asle Ræder klippet snora for nye Prestvannet ute på selve isen. Eveline Vinje Emberland og Trygve Vatne fra Workinnmarka skole hjalp til med å holde snora.

KLIPPET SNORA: Ordfører Kristin Røymo og prosjektleder Asle Ræder klippet snora for nye Prestvannet ute på selve isen. Eveline Vinje Emberland og Trygve Vatne fra Workinnmarka skole hjalp til med å holde snora. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kristin Røymo åpnet nye Prestvannet på skøyter.

DEL

- Bydrift har testet isen - og det er trygt ...

En noe usikker ordfører - og ditto pressekorps - subbet prøvende ut på et islagt Prestvannet torsdag formiddag.

Offisiell åpning

Anledningen var den offisielle åpningen av Prestvannet etter vel halvannet år med oppgradering av demningen og gangstien på nordsiden av vannet. Men de siste dagers mildvær hadde smeltet en del av isen lengst inne ved land, og lenger ute var det tydelige sprekker å spore i islaget.

- Men isen er over ti cm tykk. Den er trygg, fastslo kommunens prosjektleder, Asle Ræder, som også testet skøyteferdighetene.

Les også: Prestvannet on ice

SPEILBLANKT: De siste dagers mildvær har smeltet litt av overflateisen. Dermed kunne Kristin Røymo og Asle Ræder skøyte over speilblank is.

SPEILBLANKT: De siste dagers mildvær har smeltet litt av overflateisen. Dermed kunne Kristin Røymo og Asle Ræder skøyte over speilblank is.

 

14 millioner

Oppgraderingen av Prestvannet har pågått i halvannet år, og totalt har arbeidene kostet 14 millioner kroner.

- De har ikke brukt mer penger enn de hadde, sa Kristin Røymo, som ikke har vært like heldig med andre kommunale byggeprosjekter den siste tida.

Arbeidene startet våren 2015. Av naturlige årsaker var det pause i arbeidene i vinterperioden, og i utgangspunktet skulle alt være ferdig i juli i år. Noe forsinkelser ble det da entreprenøren fikk problemer med leveranse av utstyr, men 1. oktober kunne Tromsø kommune overta et Prestvannet i splitter ny drakt.

- Vi måtte også ta det litt rolig av hensyn til fuglene. Men de har vært her hele tida mens arbeidene har pågått. Arbeiderne har for eksempel fortalt at smålomen har ligget bare 10-15 meter fra maskinene, sier Ræder.

Elever fikset grus på stien: - Vi har det kjempebra her i Norge, så da er det flott at vi kan gi andre en bedre hverdag

Flomsikring

- Vi er kjempefornøyde - og fuglene er kjempefornøyde, sa Røymo før hun klippet snora sammen med Asle Ræder.

Elever fra 6. klasse ved Workinnmarka skole hjalp til med å holde snora ved åpningen av nye Prestvannet.

I dag ferdes joggere og turgåere på en jevn og fin gangsti på nordsida av vannet. Ei ny bru er bygget over selve overløpet, og det er bygget en forsterket demning av stein langs hele denne delen av vannet.

Bakgrunnen for oppgraderingen er krav om nytt overløp og ny overvannledning for å sikre bebyggelsen og infrastrukturen nedenfor i tilfelle flom.

- Mange boliger og infrastruktur kunne tatt skade dersom det hadde skjedd noe, forklarer landskapsingeniør Henriette Robertsen ved Park og vei.

Ønsker trærne tilbake

Tiltakene har ført til at vannstanden er steget med ti cm.

Arbeidene medførte imidlertid at trærne måtte fjernes ved denne delen av Prestvannet for å unngå at røttene skulle sprenge hull i den nye demningen.

Representanter fra Prestvannets venner er ikke fornøyd med dette.

- Trærne ga en helt annen følelse når man gikk langs gangstien. Det var som en allé - i dag er det ingenting som tar av for vinden, mener Peer Skjoldbjærg og Gunnar Graff.

De vil gjerne ha trærne tilbake, og påpeker at demningen kan vedlikeholdes langt bedre enn tidligere slik at man unngår skader fra røtter.

PRESTVANNETS VENNER: Flere representanter fra Prestvannets venner deltok ved den offisielle åpningen - blant dem var Peer Skjoldbjærg, Gunnar Graff og Kristen Øvernes.

PRESTVANNETS VENNER: Flere representanter fra Prestvannets venner deltok ved den offisielle åpningen - blant dem var Peer Skjoldbjærg, Gunnar Graff og Kristen Øvernes. Foto:

 

Benker og belysning

Alle er likevel godt fornøyd med gangstien, samt ny belysning og flere benker med utsikt over vannet.

I høst ble det også sådd langs gangstien slik at det til våren blir enda grønnere på vandretur rundt vannet.

Artikkeltags