Gå til sidens hovedinnhold

Hjort: - Jeg har aldri hørt om noe kupp der kuppmakeren allerede står øverst på lista

Jens Johan Hjort avviser at den politiske bomben han detonerte under nominasjonsmøtet var et regissert kuppforsøk.

Artikkelen er over 6 år gammel

Jens Johan Hjort sier dårlig meningsmåling gjorde at han måtte ta grep. Nå har han allerede fått nytt jobbtilbud.

Dagen etter at Jens Johan Hjort forårsaket tidenes politiske sjokk i Tromsø ved å forsøke å felle byrådsleder Øyvind Hilmarsen, vil han gjerne forklare bakgrunnen for det som skjedde.

SE TV-intervjuet der ordføreren avviser dårlig samarbeid med Hilmarsen.

- Det var ingen innskytelse rett før møtet. Vi hadde fått meningsmålingen i Nordlys dagen før, og med den ferskt i minnet satt jeg fredag kveld og tenkte på hva som måtte til for å gå inn i en valgkamp der vi skulle bringe Tromsø videre i fire nye år. Min mening er at det beste ville være å løfte Anne Berit Figenschau helt opp på topp. Hun ville vært suksessoppskriften, sier Hjort til Nordlys.

Avviser kupp

Hans forslag om Figenschau som byrådsleder og seg selv som ordfører ville medført en degradering av dagens byrådsleder, Øyvind Hilmarsen. Men Hjort vil ikke gå med på at det som skjedde var et forsøk på kupp.

- Jeg har aldri hørt om et kupp der kuppmakeren allerede står øverst på lista. Jeg tok til og med til orde for at jeg selv skulle flyttes nedover, sier Hjort.

Han er heller ikke enig i at framgangsmåten var kritikkverdig.

- Jeg har respekt for at noen kan synes dette var uklokt, og at folk mener forslaget skulle kommet tidligere. Men dette tenkte jeg ikke på før fredag, og det er nå en gang slik at nominasjonsmøtet holdes nettopp for at partiet skal kunne ta stilling til slike forslag. Det er en del av partidemokratiet.

Mobilisering

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen har reagert sterkt på fellingsforsøket. Han har fortalt at han fikk vite om Hjorts forslag bare minutter før møtestart lørdag.

Hjort mener imidlertid Hilmarsen fikk god tid på seg.

- Jeg varslet Øyvind rett før årsmøtet startet lørdag formiddag. Da var det ennå fem timer til selve nominasjonen skulle foregå, og den tiden tror jeg nok ble brukt godt.

- Du mener at begge parter mobiliserte fram mot voteringen?

- Det tror jeg nok. Selv drev jeg ingen vervekampanje, men jeg varslet noen sentrale folk i partiapparatet.

- Naturlig kaptein

Hjorts forslag om å sette Figenschau på topp falt med 29 mot 31 stemmer. Dermed trakk både Figenschau og Hjort seg fra lista. Hjort mener Figenschau var den beste listetoppen for å vinne valget for Høyre.

- Det er gunstig å ha en kvinne på topp. Dessuten har Anne Berit noen ekstreme egenskaper som Øyvind Hilmarsen ikke har i samme grad. Hun er både en god lagspiller, og en naturlig kaptein. Hun er også et nytt ansikt, og hun har en stor bekjentskapskrets.

- Men hun er veldig fersk i partipolitikken?

- Ja, men det er ingen ulempe. Ikke minst på den politiske arenaen gjelder det å få inn folk som har vært ute i det virkelige liv.

Avviser retur

Søndag ettermiddag vedtok styret i Tromsø Høyre at det endelige valget av partiets ordførerkandidat utsettes til midten av mars. Mens resten av partilista er spikret, står altså listetoppen foreløpig ledig.

Jens Johan Hjort avviser at han likevel kan komme til å stille som ordførerkandidat dersom han blir spurt.

- Det vil innebære at listen blir omtrent identisk med det forslaget som kom fra nominasjonskomiteen - men uten Anne Berit Figenschau. Det vil være helt i strid med det jeg ga uttrykk for på møtet, og det vil jeg avvise, sier Hjort.

- Hoppet før Wirkola

Jens Johan Hjort har vært en meget populær ordfører i Tromsø - på tvers av partiskillene. Fredag brakte Nordlys en meningsmåling som viste at Hjort er foretrukket som ordfører av 44,3 prosent av velgerne, mens Aps kandidat Jarle Aarbakke hadde støtte fra 22,3 prosent. Rundt 22 prosent av Aps velgere oppga også at de foretrakk Hjort som ordfører.

Se også: Han kan juble over knalltall for Ap

Nå har Høyre mistet en velgermagnet i Hjort, men han tror fortsatt Høyre kan sikre gjenvalg i Tromsø.

- Jeg er optimist. Høyre har et veldig godt lag på den vedtatte lista.

Hjort støtter forslag som er lansert om Svein Ludvigsen som ny ordførerkandidat.

- Hvis han sier ja, så vil han være en favorittkandidat. Da vil det være som om det er jeg som har hoppet før Wirkola.

Fikk jobbtilbud

Det er knappe åtte måneder igjen til valget. Hjort skal fortsatt være ordfører fram til da, og det medfører et nært samarbeid med byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

- Det skal gå bra. Jeg forstår at han kan synes det er vanskelig med det samme, men han er proff - og dette skal vi få til. Vi er fra samme parti, og for meg er det "no hard feelings".

Hva Hjort skal gjøre etter valget, har han foreløpig ikke tatt stilling til. Men mindre enn ett døgn etter det famøse nominasjonsmøtet, røper han at han allerede har fått tilbud om ny jobb.

- Jeg har fått et jobbtilbud. Det er veldig hyggelig, men jeg har god tid og skal bruke den tida på å tenke over hva jeg skal bli når jeg blir stor.

Kommentarer til denne saken