Må endre planene for etterlengtet nybygg i Tromsø

Artikkelen er over 4 år gammel

UNN slipper ytterligere trafikkaos når kommunen nå flytter planlagt helsebygg. Med tida flytter legevakta etter.

DEL

Her ved lokalene til legevakta i Breivika planla Tromsø kommune å bygge et såkalt helsehus med korttidsplasser særlig med tanke på pasienter som er ferdigbehandlet ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Helsehuset har vært etterlengtet fordi kommunen har hatt store utfordringer med å ta imot disse pasientene fra UNN.

Faktisk har kommunen punget ut med flere titalls millioner kroner i dagbøter til UNN fordi pasientene har blitt liggende for lenge på sykehuset.

Flere byggeprosjekter

Derfor lanserte byrådet planene om å bygge et kommunalt helsehus i Breivika. Dette skulle være et midlertidig modulbygg, og man så for seg at kommunen kunne leie tomta i ti år før bygget eventuelt måtte flyttes.

Byggeprosjektet ble vedtatt i fjor, og oppdraget var også sendt ut på anbud.

Men så dukket det opp uforutsette utfordringer ved tomta.

Blant annet pågår det flere andre byggeprosjekter i nærheten, og UNN fryktet at bygging av helsehus skulle gi ytterligere trafikktrøbbel i området.

Helsehuset ville også legge beslag på mange parkeringsplasser. I tillegg er det teknisk krevende å bygge like i nærheten av UNNs helikopterlandingsplass.

Alternativ tomt

Men løsningen var nærliggende. Troms fylkeskommune eide ei tomt rett ved siden av tannhelsebygget ovenfor UNN.

Tromsø kommune la en annen tomt på bordet, og partene fikk til et makebytte.

Dermed går byrådet nå inn for at helsehuset i stedet skal bygges her.

Gevinsten er at bygget nå skal reises på en tomt kommunen selv eier.

- Da kan vi bygge et permanent helsehus her. I neste omgang kan vi så bygge på, slik at legevakta får nye lokaler. I dag holder de til i veldig små lokaler, sier byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp).

60 sengeplasser

Et nytt anbud går nå ut om bygging av helsehuset.

Det skal inneholde 60 sengeplasser, hvorav ni akuttplasser, ni rehabiliteringsplasser og 42 korttidsplasser.

51 av de 60 sengeplassene etableres ved å flytte eksisterende plasser fra henholdsvis Tromsøysund sykehjem og 5. etasje på Seminaret.

- Hva gjør man med de ledige plassene  som da oppstår der?

- Det gir oss mulighet til å etablere flere langtidsplasser, at vi kan fjerne midlertidige dobbeltrom, og at vi kan starte en gradvis oppbygging fram mot Otium, sier Kanestrøm.  

Midlertidig på Mellomveien

Det er satt av 205 millioner kroner til bygging av helsehuset. Foreløpig framdriftsplan tilsier at bygget kan stå ferdig i januar 2017 med driftsstart i april samme år.

I mellomtida har byrådet gått inn for en begrenset oppussing av det gamle vanførehjemmet på Mellomveien. Her skal det etableres 15 eller 24 midlertidige korttidsplasser.

- Dette burde byrådet gjort for lenge siden, men det er flott om de nå får det gjennomført. Hovedgrunnen til at kommunen har pådratt seg så store bøter, er jo at byrådet bare har pratet og pratet i tre og et halvt år, hevder byrådslederkandidat for Ap, Kristin Røymo.

Artikkeltags