Russisk atomubåt utenfor kysten av Troms

Artikkelen er over 2 år gammel

18 år etter katastrofen med den russiske atomubåten «Kursk», seiler nå den tilsvarende ubåten «Orel» nordover langs norskekysten. Fredag passerer den utenfor Troms.

DEL

Det er Barents Observer som omtaler seilingen med den russiske atomubåten, som er i Oscar-II klassen i likhet med katastrofeubåten «Kursk» som havarerte i Barentshavet i august år 2000. Det skjedde etter at en torpedo gikk av og forsårsaket en voldsom eksplosjon ombord. Hele besetningen på 118 omkom.

Nå er den tilsvarende ubåten «Orel» på vei nordover, og den befinner seg torsdag kveld 70 nautiske mil utenfor Lofoten, med kurs nordover. Den vil i løpet av natta seile utenfor utenfor kysten av Troms på sin ferd mot Murmansk.

Ubåten går i overflateposisjon og er på vei hjem etter å ha deltatt i en marineparade i St.Petersburg.

Ikke første gang

Forsvaret følger med på ubåtens ferd langs kysten, men regner ifølge Barents Observer seilingen for å være rutinemessig. Det skal ikke være første gang russiske atomubåter er ute på slike turer, og seinest i fjor sommer seilte «Dmitry Donskoy» - den siste ubåten i Typhoon-klassen - fram og tilbake fra Sevoromorsk.

«Orel» seiler forbi Tromsø fredag, og videre nordøstover mot Nordkapp. Den ventes å nå russisk farvann seint lørdag kveld.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken