Læreren hørte plutselig et hyl, og skjønte raskt at noe alvorlig hadde skjedd

En tråkkemaskin skal ha sørget for en skremmende episode for skoleelever i Tromsø, der en elev blant annet havnet i et glødende bål. Tråkkemaskinen på bildet har ikke noe med hendelsen å gjøre. Foto: Anders Mo Hanssen

En tråkkemaskin skal ha sørget for en skremmende episode for skoleelever i Tromsø, der en elev blant annet havnet i et glødende bål. Tråkkemaskinen på bildet har ikke noe med hendelsen å gjøre. Foto: Anders Mo Hanssen

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

HARSTAD/TROMSØ (Nordlys.no): Det var 26. mars i år at 183 elever fra Workinnmarka skole var på skitur til Solmyra på Tromsøya. Lærere og elever hadde akkurat pakket sammen og sto klare til å dra tilbake mot skolen igjen, da en tråkkemaskin plutselig dukket opp bakfra.

LES: Elev presset ut. Måtte kaste seg i glødende bål.

Tråkkemaskinen kjørte så nær elevene at en av elevene måtte hoppe til sides. Jenta havnet i et glødende bål og fikk flere lag med klær svidd av. Nå har rektor Lise Arntzen Windfeldt ved Workinnmarka skole sendt brev til fungerende kommunaldirektør Svein Arne Johansen. Windfeldt ber Johansen ta affære etter det rektoren mener er meget uaktsom kjøring.

Dialog

Til Nordlys sier rektoren at det var en uheldig situasjon.

– Det er klart det var en trasig og uheldig situasjon, spesielt for hun som opplevde det. Vi tok tak i saken med en gang, og fikk ivaretatt eleven på best mulig måte, sier Windfeldt.

Hun har ikke hørt noe fra Johansen, etter at hun skrev brevet datert 30. mars. Rektoren minner om at brevet ble skrevet like før påske.

– Vi ønsker å komme i kontakt med de berørte partene, og snakke om hvordan vi kan unngå slike hendelser i framtida. Selv har vi ikke snakket med sjåføren, sier Windfeldt.

Hylte og skrek

Rapporten rektoren har utarbeidet til Tromsø kommune, baserer seg på vitneobservasjoner fra to forskjellige lærere.

«Elevene ble redde og det oppsto småpanikk i elevgruppa. De voksne ropte til elevene at de måtte flytte seg, og flere fikk i siste liten «kastet» seg ut til høyre og venstre side. Tråkkemaskinen stoppet ikke opp, men pushet sakte fremover mot elevgruppa og kjørte faretruende nært elevgruppen. I mitt hode tenker jeg «himmel har hun ikke tenkt å stoppe», men tråkkemaskinen kjørte bare på. Jeg hørte heller ingen fløyte/ryggesignaler fra kjøretøyet.»

Dette skriver lærervitne nummer én. Vedkommede var den som først tok seg av eleven som ramlet i bålet. Læreren uttaler også at tråkkemaskinen kjørte så nært at hun/han også fikk en av skituppene overkjørt.

Plutselig hørte læreren skrik og hyl, og vedkommede skjønte raskt hva som hadde skjedd. En jente hadde falt i glørne fra bålet.

«Hun klaget på at hun har vondt i ryggen og da jeg skulle se etter, så jeg at det også var svidd hull i jakken, fleecejakken og undertrøyen. Jeg la snø på huden hennes. Dette fortsatte jeg med i 10-15 minutter.»

Etter hvert ble det konstatert at jenta ikke hadde fått brannskader på huden, men at flere lag med klær var brent hull i etter at hun falt i bålet. På tross av dette stoppet ikke sjåføren av tråkkemaskinen opp.

Samme maskin

Den samme læreren observerte også senere den samme tråkkemaskinen, med samme sjåfør bak spakene.

«Jeg og 4 andre elever møtte samme tråkkemaskin på vei til Solmyra, også da kom hun bak oss. Jeg opplevde kjøringen hennes som aggressiv, og hun stoppet heller ikke denne gangen. Elevene ble redde og jeg ropte at de skulle gå til venstre. En av elevene misforsto og gikk til høyre, han fikk i siste liten flyttet seg til venstre side.»

Også her skal tråkkemaskinføreren ha opptrådt hensynsløst. Ifølge læreren kjørte sjåføren aggressivt. En av jentene i turfølget ramlet og fikk overkjørt bakskiene, bare centimeter fra foten til eleven.

Den andre læreren har gjort de samme observasjonene, og legger til at føreren aldri ga noen tegn til noen av elevene i god tid før maskinen kom.

«Føreren av maskinen gir ingen tegn i form av lydsignal eller på annen måte gir eleven mulighet til å få passet seg.
Det er nok samlet ca. 50-60 stk.
En elev blir presset bakover pga. farten til tråkkemaskinen slik at hun faller bakover.»

– Ingen trivelig hendelse

Kommunaldirektør for utdanning Svein-Arne Johansen sier til Nordlys at han har lest gjennom rapporten.

– Vi har lest gjennom den, og det er ingen trivelig hendelse. Nå er denne oversendt kommunaldirektøren for tekniske tjenester, og vi avventer ei vurdering fra deres side, sier Johansen.

Kommunaldirektøren sier at de gjerne vil ha saken belyst fra begge sider før man går videre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken