Gå til sidens hovedinnhold

Nå er TIFF-programmet klart: - Mye drama og humor

Artikkelen er over 3 år gammel

Ingen januar uten Tromsø Internasjonale Filmfestival. Nå kan du begynne forberedelsene.

I dag slapp Tromsø Internasjonale Filmfestival det fulle programmet for neste års arrangement. Hovedtema er havet, men som vanlig er det mange sideprogram, og stor spennvidde i tilbudet.

- Dette er et program jeg personlig er veldig glad i. Det blir mye drama og humor, men også både sprø og tankevekkende filmer sier Martha Otte, program- og festivalsjef for TIFF i en pressemelding.

Hovedprogrammet i år består av 90 filmer. I tillegg kommer blant annet det største sideprogrammet - Film Fra Nord, der 34 kort- og dokumentarfilmer fra nord presenteres.

Havet

TIFF2018 har valgt å fokusere på hvordan havet har inspirert og påvirket filmskapere i over hundre år, skriver festivalen.

- Vi bor i Arktis, på ei øy, og vi merker det på kroppen hver dag hvor essensielt det er for oss; dette kommer til å gjøre seg mer og mer gjeldende. Temaet er både evig aktuelt og dagsaktuelt på samme tid, sier Otte.

I hav-programmet vises ti filmer, blant annet «Terje Vigen» fra 1917, «The Deep» om en islandsk tråler som går på grunn i Atlanterhavet, og klassikeren «The Abyss» av James Cameron. Ungene kan kose seg med «Oppdrag Nemo» på utekinoen - som selvsagt returnerer i år igjen.

«Radikalisert»

Et av de sterkeste sideprogrammene, er i følge Otte «Radikalisert», som tar for seg seks filmer om radikalisering etter 11. september.

- «Ut av intet» av tysk-tyrkiske Fatih Akin og «Fornærmelsen» av fransk-libanesiske Ziad Doueiri er to helt nye spillefilmer som tar for seg ulike aspekter ved denne problematikken, sier Otte.

«Radikalisert» er for øvrig kurert sammen med Anne Gjelsvik, professor i filmvitenskap.

TIFF skal også vise fire filmer av den japanske regissøren Naoko Ogigami, som også kommer til festivalen som gjest.

 

- «Briller» er en publikumsfavoritt fra TIFF2008; en lun, smårar film som kan beskrives som en åndelig hvileskjær. Vi viser også hennes nyeste film, «Close-knit». Den handler om elleve år gamle Tomo som drar for å bo hos sin onkel Makio etter mora drar hjemmefra en dag, noe hun også har gjort før. Siden sist har Makios kjæreste Rinko flyttet inn hos ham, og Tomo blir overrasket når hun forstår at Rinko er transkvinne.

Konkurranse

I konkurranseprogrammet er det 12 filmer som har sin norske premiere. «Sterke, originale, vidt forskjellige typer film fra 11 forskjellige land. (Tyskland er alene om å ha to filmer i konkurranse.)»

 

- Her er også spredningen stor. Vi har både debutregissører, som Carla Simón med «Summer 1993» og  Ivana Mladenović’  med «Soldiers. Story from Ferentari») og veteraner (88-åringen Frederick Wiseman med «Ex libris – The New York Public Library) med 45 filmer bak seg, sier Otte.

I tillegg til de forskjellige programmene, byr TIFF på tre konsertfilmer - og en stor karaokevisning av «Dirty Dancing» på Studenthuset Driv.

Åpningsfilmen for TIFF 2018 er som kjent Erik Poppes film om Per Fugelli, «Per Fugelli - Siste resept».

- TIFF2018 er fylt til overmål med et vanvittig spekter av filmopplevelser. Filmer som vil bevege både følelsene og tankene, som vil engasjere og irritere, egge til refleksjon og diskusjon, sier Martha Otte.

Her er programmet for TIFF 2018.

Kommentarer til denne saken