Lei av at turterrenget ødelegges - nå sier de nei til «Ti på topp»

Mye slitasje på terrenget, her fra stien opp til Lakstinden sørvest på Kvaløya.

Mye slitasje på terrenget, her fra stien opp til Lakstinden sørvest på Kvaløya. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Slitasje på terrenget, løshunder, bæsj og forsøpling gjør at Brensholmen/Sommarøy utviklingslag ikke vil være med på «Ti på topp» i Tromsø.

DEL

Grunneiere og lokalfolk har gått lei av det negative som følger med de populære «Ti på topp»-turene. Brensholmen/Sommarøy utviklingslag på ytre Kvaløya har gitt beskjed til Bedriftsidretten at de ikke vil delta med noen topper i neste års «Ti på topp» i Tromsø. Dette for å skåne naturen mot ytterligere slitasje og beskytte beitedyr mot løshunder. Det var NRK som først meldte dette.

- Vi må ta en «time out» og se hva som kan bli gjort av tilrettelegging først, sier leder i utviklingslaget, Åshild Strømmesen.

Savner klopping

Spesielt etterlyses det klopping over myrlendte områder, som har fått store sår etter turtrafikken. Ikke minst på grunn av sykling i vått terreng.

- Vi har ikke en plankebit å vise fram etter å ha vært med på «Ti på topp» i alle år, sier hun til Nordlys.

- Er det synlige skader?

- Ja, det er synlig slitasje på terrenget, og uten en så tørr og fin høst som vi har hatt ville det vært mye verre, sier hun.

Mange løse hunder

Hun etterlyser også annen tilrettelegging, og peker spesielt på manglende toalett.

- Det er ikke bare hundeposer det skorter på, for å si det sånn.

Hunder som ikke holdes i bånd er også et stort ankepunkt.

- Det blir flere og flere løshunder, til stor irritasjon for lokale bønder og for reindrifta. De ødelegger for de som tar hensyn, sier hun.

Annen forsøpling kan også være til irritasjon.

- «Ti på topp» er utvilsomt et veldig bra konsept for å få folk ut, men tilrettelegginga må bli bedre, sier Åshild Strømmesen.

Prøver å finne løsninger

Det er Bedriftsidretten som arrangerer «Ti på topp» i Tromsø. Ole Morten Ekanger, daglig leder i Troms og Finnmark Bedriftsidrettskrets sier til NRK at det har vært møter med Tromsø kommune og friluftsrådet om løsninger, og det er bygget broer i terrenget, og kloppet. Men han sier også at det fortsatt er en krevende oppgave og at det jobbes med saken.

- Man må prøve å få til en gylden middelvei, som både grunneierne, kommunen og byens befolkning synes er en god og holdbar løsning, sier han til NRK.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken