- Jeg trodde dette var noe vi var ferdig med på 80-tallet

VANDALISERT: Dette skiltet i Tromsdalen ble vandalisert rundt påsketider. Torsdag skal ordføreren henge opp nytt skilt.

VANDALISERT: Dette skiltet i Tromsdalen ble vandalisert rundt påsketider. Torsdag skal ordføreren henge opp nytt skilt. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Må sette opp nytt samisk skilt etter vandalisme.

DEL

Ordføreren skal avduke nytt skilt etter samisk-sabotasje i Tromsdalen.

- Jeg ble veldig overrasket. Jeg trodde dette var et tilbakelagt kapittel i Tromsøs historie. Det er etablerte samiske stedsnavn vi har brukt i skiltingen. Det falt oss ikke inn at dette kunne oppfattes som provoserende av enkelte, sier prosjektmedarbeider i Tromsø kommune Park og vei, Margrethe Rabås til Nordlys.

Det var ved påsketider det samiske navnet på et turskilt i Tromsdalen ble vandalisert. Det samiske navnet for Tromsdalstiden – Sálásoaivi - ble forsøkt fjernet med et skarpt redskap.

LES OGSÅ: - Usedvanlig teit

- Jeg trodde dette var noe som var over på 80-tallet, sier Rabås.

Stå i fred

Torsdag morgen tar ordfører Jens Johan Hjort (H) turen opp i Tromsdalen for å skru opp et nytt skilt.

- Det er mange som går forbi på turveien hver dag, og det ville ikke falt de fleste inn å gjøre noe slikt. Det er nok en enkeltperson som har gjort dette, sier Rabås.

Rundt årtusenskiftet havnet Kåfjord kommune i søkelyset etter at skilt med det samiske kommunenavnet, Gáivuona, ble populære skyteskiver. Rabås håper de slipper den samme historien i Tromsø.

- Hvis det er noen som har lyst å ha det som hobby, er det opp til dem. Men vi går ut i fra at de skiltene får stå i fred. Hvis ikke får vi bare sette opp nye, sier hun.

Etablerte navn

Det vandaliserte skiltet er ett av 80 skilt Tromsø kommune satte opp langs populære turruter i Tromsdalen sommeren 2014. Dette var første gang kommunen skiltet med de historiske samiske stedsnavnene i området. De samiske navnene står sammen med de norske. Det falt tydelig vis ikke i smak hos alle.

- Vi vil ikke at skiltene skal se slik ut. Og vi synes at det er trist at noen fremdeles ikke akspeterer at Tromsdalen er et gammelt samisk bosettingsområde. Jeg tror de fleste synes det er positivt at vi har et slikt område så nært byen, sier Rabås.

Tromsø kommune hadde også planer om å skilte flerspråklig i turtraseene på Tromsøya. Men fant ingen samiske stedsnavn å skilte med.

- Så der er det bare skiltet på norsk, sier Rabås.

Artikkeltags