Gå til sidens hovedinnhold

Magnus Carlsen mener nedturen i Tromsø-OL skyldtes «amatørforhold»

Artikkelen er over 6 år gammel

Likte ikke forholdene i arenaen under sjakk-OL.

Mens Magnus Carlsen forbereder seg til å forsvare VM-tittelen mot Vishy Anand, har han snakket med NRK om den skuffende innsatsen under sjakk-OL i Tromsø.

Der mener han at spilleforholdene i de gamle lagerlokalene til Mack var med på å sørge for at Carlsen ikke innfridde forventningene i sine kamper, der han gikk på to tap.

– (Garry) Kasparov sa til meg allerede for mange år siden at jeg ikke burde spille turneringer under amatørforhold, for da spiller man amatørsjakk. Det var det som skjedde i Tromsø, sier Magnus Carlsen til statskanalen.

Sjakkeneren presiserer at han ikke mener det som kritikk mot hvordan arrangementet ble avviklet, men at det heller er en betegnelse av hvordan det er å spille en turnering som OL.

Det skal ifølge intervjuet med NRK handle om luftkvaliteten med 2000 mennesker i samme arena, i tillegg til omgivelsene med spillere, media og tilskuere på alle kanter.

– Som en enorm festival

– Naturlig nok er ikke sjakkolympiaden et sted hvor du kan forvente den beste prestasjonen fra en verdensmester. Det er mer som en enorm festival, med hundrevis av spillere i et åpent rom. Tusenvis av mennesker kommer bort til deg for å kommunisere, spille sjakk, ta på deg og be om autografer. Å forvente at han skulle spille på sitt beste ... Jeg mener, kom igjen! Ingen ber de beste pianospillerne i verden om å spille et mesterverk på en tilfeldig klubb med et gammelt instrument, sier Garry Kasparov til NRK.

Erfaringene fra sjakk-OL gjør at apparatet rundt Carlsen gjør alt for å legge forholdene godt til rette før VM-kampene mot Anand i Sotsji, selv om VM-oppgjør mellom to spillere åpenbart får en annen ramme enn et OL.

– Lufta ble en utfordring

Direktør for sjakk-OL, Børge Robertsen, er glad for at Carlsens kritikk ikke rettes mot selve avviklingen av arrangementet – og har egentlig forståelse for utspillet til verdensmesteren.

– Carlsen var ikke kritisk til Tromsø som arrangør, men sjakk-OL som format. Sjakk-OL med tusenvis av spillere, dommere, publikum og media i hallen legger ikke til rette for de samme enkeltprestasjonene som en VM-finale gjør. Når du er verdens beste og spiller mot verdenseliten, er du vant til å ha de beste fasilitetene, sier Robertsen til Nordlys.

– Vi var klar over at luftkvaliteten kunne bli en utfordring, og det ble det. De beste satt også på bord innerst i lokalet. Magnus er også en superstjerne innen sjakken og under sjakk-OL i lokalet ville mange ha en bit av Carlsen, og det legger ikke til rette for de beste prestasjonene i en sport hvor konsentrasjon er en viktig suksessfaktor, erkjenner Børge Robertsen.

Kommentarer til denne saken