Her jubler Sebastian (5) etter å ha tilbakelagt 60 kilometer på sykkelsetet

En jublende glad femåring på Sommarøy-brua. Sebastian tilbakela 60 kilometer fra Hamna i Tromsø til hotellet på sommarøya.

En jublende glad femåring på Sommarøy-brua. Sebastian tilbakela 60 kilometer fra Hamna i Tromsø til hotellet på sommarøya. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

60 kilometer. Det er avstanden fra Sebastian Rypdals (5) hus, til hotellet på Sommarøya. Mandag syklet femåringen hele veien. Helt selv.

- Jeg hadde lyst, forteller Sebastian til Nordlys.

Historien starter dog for litt over en uke siden. Familien Rypdal hadde lagt inn planer om en sykkeltur i sommerferien. Datteren Sofia (2) skulle sidde i sykkelvogn, og Sebastian skulle etter foreldrenes plan bytte litt på å sykle og å sitte i vogna.

Slik ble det ikke.

- Nei, slik ble det ikke. De ville sykle selv, begge to. Og Sebastian fikk det for seg at han skulle sykle til Sommarøya selv. Og den tanken slapp ikke taket, sier pappa Martin Rypdal.

Trente til langtur

Far og sønn begynte å trene. De økte distansen gradvis. Syklet fra Hamna til Håkøya. Så kom det et vindu med godt vær, og de to bestemte seg for å gyve løs på sykkelekspedisjonen.

Turen startet kjempefint. Vi syklet til Eide Handel, der vi hadde oss en stor og god lunsj, forteller Rypdal.

Så bar det i retning Kattfjordeidet - turens kritiske punkt. Men før de rakk så langt inntraff det noe uventet. Pappa rypdal punkterte. Og da han hadde lappet sammen dekket - så punkterte han igjen. Tom for lappesaker og tom for ekstraslanger fryktet de to at turen var over.

- Da var vi litt nedfor. Men så kom det en syklist forbi som hadde en ekstra slange - så vi fikk oss videre, heldigvis, sier Rypdal.

Kattfjordeidet var tungt, men gikk fint.

Sang Marcus og Martinus

- Hva brukte du som motivasjon?

- Jeg trengte overhodet ikke motivere - han klagde ikke en eneste gang. Vi sang Marcus og Martinus, og syklet i vei. Da vi kom til Kattfjorden skjønte jeg at dette kom til å gå bra.

Da far og sønn kom "i mål" på Sommarøya sto jubelen i taket. Pappas GPS viste at 60 kilometer var tilbakelagt. Mamma Veronika og søster Sofia sto klare på hotellet med hamburgere for å feire bragden.

- Hvordan var egentlig turen, Sebastian?

- Den var bra. Og den var bratt og jeg ble sliten. Jeg holdt på å falle i havet da vi hadde pause, men pappa holdt fast i meg. Da vi kom frem var jeg sliten, men glad for at vi var framme. Jeg spiste to is. Nei - tre!

Pappa Rypdal forteller at Sebastian virkelig har blitt en god syklist denne sommeren.

- Han er flink og disiplinert i trafikken. Jeg føler meg veldig trygg på ham. Hvis ikke ville jeg aldri ha gjort denne turen. Vi har øvd mye.

Flere ekspedisjoner

Nå planlegger Sebastian flere ekspedisjoner.

- Jeg har lyst til å sykle til Skulsfjorden, sier femåringen.

- Og så har han sagt at han vil gå til Tromsdalstinden før snøen kommer, men jeg tror nok vi holder litt igjen på den, smiler pappa Rypdal.

Og ja, hvis navnet Martin Rypdal ringer noen bjeller, så er det altså snakk om samme Rypdal som for noen år siden var en av Norges absolutte toppsprintere - Norges raskeste mann i flere perioder.

Samme type selv

- Med tanke på din bakgrunn - tror du Sebastian har noe av driven sin fra deg?

- Hehe, ja, noe er nok genetisk. Og så har han blitt fortalt i barnehagen hva jeg har drevet med før - vi snakker ikke så mye om det hjemme. Men det sies at jeg var akkurat likedan da jeg var på samme alder, sier Rypdal og ler.

Om Sebastian ender opp som sprinter, syklist eller noe helt annet tar pappaen med knusende ro.

- Det skal han få bestemme helt selv!

Artikkeltags