- Nå håper jeg nynorsk blir valgfritt

Artikkelen er over 5 år gammel

Tromsø kommune skal søke om prøveordning med valgfritt sidemål i ungdomsskolen.

DEL

Isabell Pettersen Vikan (H) fikk onsdag kommunestyret med seg på forslaget om å søke om å gjøre sidemål valgfritt i ungdomsskolen i en prøveperiode.

Vikan argumenterte sterkt for at undervisningen i nynorsk utgjør en stor utfordring for mange elever - særlig for elever som sliter faglig. Hun viser til undersøkelser der 21,9 prosent av ungdomsskoleelevene fikk karakteren 1 eller 2 på eksamen i norsk skriftlig hovedmål. I Tromsø er det hele 28,2 prosent av elevene som oppnår de laveste karakterene. Vikan henviser til en treårig forsøksordning med sidemålsfritak i Oslo som ga bedring i karakterene i bokmål.

- Jeg håper det kan styrke elevenes kunnskaper i hovedmålet, sier Vikan.

Ungdomsrådet støtter

Ungdomsrådet i Tromsø støtter forslaget fra Vikan.

- Nynorsk regnes av mange elever som et svært lite viktig fag, men samtidig er det et fag de må bruke mye tid på. Mange mister motivasjonen fordi de ikke får det til. Det er også de svakeste elevene som rammes hardest, og det fører til enda sterkere skille mellom de faglig sterke og de svake, mener leder i Ungdomsrådet, Brynjar Andersen Saus.

Vikans forslag fikk støtte fra flertallet, men en lang rekke representanter entret talerstolen til forsvar for nynorsken.

Språkforståelse

Helga Marie Bjerke (KrF) påpekte at det tydelig var nynorskfaget Vikan ønsket å fjerne, selv om det i forslaget heter "sidemålet".

- Det virker som det er nynorsken som egentlig er problemet - og at det er det man vil ha bort. Selv om man sier noe annet, uttalte Bjerke.

Vikan bekrefter at forslaget i hovedsak vil bety at nynorsk kan bli valgfritt i Tromsø, ettersom de aller fleste elevene har bokmål som hovedmål.

Elin Jørgensen (Rødt) gikk sterkt mot forslaget, og henviste til at kunnskap om flere språk bidrar til enda bedre språkforståelse også om andre språk.

Andre viste til at nynorsk er nødvendig for ansatte i stat og offentlig forvaltning.

Atter andre viste til norsk språkhistorie og verdien av kunnskap om nynorsk litteratur og diktning.

- Nynorsk er en viktig del av norsk språkhistorie. Det må tas vare på. Jeg forstår godt at mange elever synes sidemål er vanskelig og kjedelig. Men det må gjøres mer tilgjengelig, og man må starte tidligere uttaler Marta Hofsøy (Ap).

- Vil øke frafallet

Jens Ingvald Olsen (Rødt) advarte mot forslaget, og viste til at elevene faktisk må kunne nynorsk når de starter i videregående skole.

- Hvis dette skulle bli vedtatt er man i ferd med å gjøre Tromsø-elevene dysfunksjonelle i forhold til den hverdagen de vil møte i videregående. Dette vil øke frafallet, advarte Olsen.

Også Marie Fangel (V) understreket dette i et langt innlegg, som hun framførte på et haltende nynorsk.

Gunnar Pedersen (H) støtter forslaget, og mente liberaliseringen innen det nynorske språket gir ekstra utfordringer for mange elever i dag.

- Det er innført så mange valgfrie sideformer på nynorsk, at man kan få noe som ligner radikalt bokmål. Mange elever har problemer med å se forskjellen, fastslo han.

Uvisst utfall

Med kommunestyret i ryggen skal nå byrådet i Tromsø søke myndighetene om en prøveperiode med valgfritt sidemål i Tromsø.

- Vi hilser dette forslaget velkommen. Men det er omstridt, fastslo byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn (H).

Hun viste til at den omtalte forsøksordningen i Oslo gjaldt videregående skole, og at det er uvisst hvilke faglige konsekvenser det kan få for elever i ungdomsskolen om sidemål gjøres valgfritt.

- Vi ville gjerne hatt en konsekvensundersøkelse, sa Fyhn.

Hun viste også til at flere kommuner har søkt om slike forsøksordninger, men at ingen så langt har fått søknadene innvilget.

Isabell Pettersen Vikan håper uansett at Tromsøs søknad nå blir godkjent sentralt.

- Dette er et tydelig signal fra kommunestyret. Jeg håper på en kjapp behandling.

-

,

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken