Stian sang for Kongeparet: - Det mest nervepirrende jeg har vært med på

Stian Skogstad Andreassen (18) fra Skånland sang og spilte piano for alle de 300 gjestene ved kongeparets jubileumsfest i Tromsø. etterpå snakket han med Dronningen. Foto. Inger Præsteng Thuen

Stian Skogstad Andreassen (18) fra Skånland sang og spilte piano for alle de 300 gjestene ved kongeparets jubileumsfest i Tromsø. etterpå snakket han med Dronningen. Foto. Inger Præsteng Thuen

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Kongeparet innleder lørdag sin jubileumsreise i Tromsø i forbindelse med at det i år er 25 år siden de overtok tronen. Rundreisen foregår langs kysten fram til 29. juni, og tar kongeparet til totalt seks byer før kongeskipet igjen klapper til kai i Oslo.

Turnéstarten i Tromsø lørdag ble en smule kjølig, men lett regnvær dempet ikke stemningen ved kongeparets hagefest på Skansen lørdag formiddag.

Snakket med Sonja

Stian Skogstad Andreassen (18) fra Skånland sang og spilte piano for alle de 300 gjestene på kongeparets jubileumsfest i Tromsø.

Han stilte i dameklær og framførte Beyonce-låta "If I were a boy".

- Den betyr mye for meg, siden jeg uttrykker mitt kjønn på en annen måte enn de fleste andre, sa han til Nordlys etter framføringen.

Han anser seg selv som en androgyn mann med kvinnelige trekk.

- Det er det mest nervepirrende jeg har vært med på, sier han etter framføringen.

- Hva tenker du om at nettopp du ble invitert til å opptre for kongeparet?

- Det er veldig stort for meg at en som skiller seg slik ut, også er en del av det normale.

Etter framføringen snakket han med dronning Sonja.

- Hun sa det var en fantastisk opptreden, og at jeg bare måtte fortsette med det.

300 inviterte

På festen deltar 300 inviterte gjester fra hele fylket. Kongeparet har gitt uttrykk for at de ønsker å møte så mange vanlige folk som mulig ved arrangementene på reisen, og de har fått hjelp av både Fylkesmannen og kommunen for å finne fram til aktuelle gjester.

Utvelgelsen er likevel ikke skjedd ved loddtrekning. Alle de inviterte har utmerket seg ved for eksempel frivillig innsats, eller ved at de er særlige representanter for grupper i befolkningen.

- Veldig overrasket

- Invitasjonen kom i posten. Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk det flotte brevet, sier Mette Gran Fredriksen fra Salangen.

Også Øystein Figenschau fikk invitasjonsbrevet med kongeparets monogram.

- Vet dere hvorfor dere ble invitert?

- Nei, egentlig ikke. Det sto at om jeg lurte på noe, så skulle jeg spørre ordføreren - men jeg har ikke spurt, smiler Figenschau fra Bardu.

Men både Fredriksen, Figenschau og Ernst Hansen fra Setermoen har vært aktive i mange år i ulike foreninger, og i styre og stell i sine hjemkommuner.

INVITERT: Øystein Figenschau (til venstre), Ernst Hansen og Mette Gran Fredriksen fikk alle invitasjonsbrev i posten.

INVITERT: Øystein Figenschau (til venstre), Ernst Hansen og Mette Gran Fredriksen fikk alle invitasjonsbrev i posten. Foto:

Elever serverer

Kostnaden for hagefesten er rundt 1000 kroner per person. Menyen består for en stor del av kortreist mat fra nærområdet. Serveringen besørges av elever fra Breivika videregående skole.

To av elevene som skal servere kongeparet og de andre gjestene er Idunn Aspenes og Victoria Schouten fra restaurant og matfag ved Breivika skole.

- Det er artig å få oppgaven. Dette gir verdifull erfaring, sier de til Nordlys.

Andre steder i landet har det skapt reaksjoner at ungdom har blitt spurt om å servere ved slike arrangementer uten å få betalt for det

 I Kristiansand har arrangørene derfor endret planene, og hyrer inn profesjonelle til å servere.

Fylkesmannen i Troms opplyser til Nordlys at man i Tromsø er kommet fram til at elevene fra Breivika gjør denne jobben som en del av undervisningen. De får dermed heller ikke lønn for innsatsen.

Elevene Nordlys snakker med sier de mener erfaringen de får gjør at det er vel verdt det.

- Nær folket

Kongeparet forlot Skansen like før klokka 13 lørdag. De skal oppholde seg på kongeskipet fram til klokka 15, da de vil være til stede ved starten av Labb og Line-løpet under Midnight Sun Marathon.

Første pulje med løpende barn vil bli sendt av gårde av Dronning Sonja.

Fylkesmann Bård Pedersen syntes kongeparets hagefest var en flott opplevelse.

- Den var nok et bevis på hvor flinke kongeparet er til å kommunisere med alle og til å hilse på folk. ET slikt arrangement viser virkelig hvor nært kongeparet er folket sitt.

Kongens tale

Kongen holdt tale til de frammøtte ved Skansen. Dette sa Kongen:

- Velkommen til hagefest her på Skansen! Vi er veldig glade for at så mange ville komme og være sammen med oss når vi inviterer til fest på lånt grunn.

For Dronningen og meg er det en stor opplevelse å være på reise langs kysten av det vakre landet vårt. Som dere kanskje har merket gjennom årene, er vi veldig glade i Nord-Norge – og finner stadig nye påskudd til å besøke våre nordligste fylker. Derfor er det helt naturlig for oss å starte reisen her i Tromsø. Vi synes vi plaget Finnmark nok i fjor, ved å dra hele familien opp dit på opplevelsesreise midt i vår egen og andres sommerferie.

Når vi nå har lagt ut på jubileumsreise, strømmer gode minner på fra 25 år tilbake. Da brukte vi to somre på å reise gjennom landet vårt etter signingen i Nidarosdomen. Inntrykkene var mange og følelsene sterke. Det som sitter igjen, var en opplevelse av å bli tatt imot med varme overalt hvor vi kom. Det betydde mye, – det er ikke bare bare å begynne i ny jobb for noen og enhver av oss!

Siden den gang har det norske folk og vi delt mange gleder og sorger, hverdager og fester. Her i Tromsø har vi opplevd litt av hvert – både bispevigslinger, NM i skiskyting og besøk til Sonjatun Helsesenter, for å nevne noe. Vi kan legge til fisketurer, fjelltoppturer og lattermilde møter over gode historier.

Dronningen og jeg har blitt 25 år eldre, men det har heldigvis alle andre også.

Norge har blitt 25 år eldre. Det norske samfunnet er ikke det samme i dag som i 1991. Vi har andre utfordringer, vi har andre muligheter. Vi har vært gjennom oppgang og nedtur – flere ganger. Men gjennom det hele holder vi fast på noen verdier som står sterke i vår kultur, i våre lokalsamfunn, i våre hjerter.

Tillit, felleskap og raushet er verdier vi setter høyt, og som det krever noe av oss å leve med i hverdagen. I mye større grad i dag enn for 25 år siden påvirker verdens utfordringer også mindre steder langt mot nord. Og når Dronningen og jeg reiser rundt, ser vi hvordan små samfunn møter dagens utfordringer med stort pågangsmot. Det gjør oss glade, og gir oss håp.

Vi har mye å være takknemlige for, og mye å verne om. Det åpne, frie og fredelige samfunnet som fortsatt kjennetegner det norske, er det viktig at vi deler med andre. Et samfunns verdier er ikke noe abstrakt. Det handler om alle oss enkeltmennesker, om hvordan vi møter hverandre og er mot hverandre i det daglige. 

Det er blitt sagt at Mor Theresa valgte ut sine medarbeidere etter tre kriterier: Om de spiste godt, sov godt og lo godt. Det mente hun var tegn på en sunn sjel i en sunn kropp. Hvis man i tillegg tar med evne til å blåse ut, avlevere klar tale og tåle all slags vær, kan jeg levende se for meg Mor Theresas stab utelukkende bestående av folk fra Nord-Norge! 

Jeg vil benytte anledningen til å takke for alle fine opplevelser vi i Kongefamilien har hatt her i Troms disse 25 årene. Vi ser frem til mange flere. Igjen hjertelig velkommen. Vi gleder oss til folkefest i sentrum senere i dag – og til Midnight Sun Marathon – som jeg heldigvis ikke skal delta på selv. Men nå først håper vi alle får en hyggelig formiddagsstund sammen med oss.

Artikkeltags