Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø har fått sjakk-NM - men frykter at miljøet må lide for pengeknipa til sjakk-OL

Artikkelen er over 6 år gammel

Tiden er ikke moden for å forhandle avtaler med byens hoteller nå.

Sjakk-OLs pengeknipe er behørig omtalt etter at Nordlys først kunne fortelle at de hadde problemer med å betale ut det de skylder sine kreditorer.

En del av de som har utestående penger fra organisasjonen har bedt Tromsø kommune rydde opp i saken.

Nå tar sjakkmiljøet i Tromsø til orde for at de ikke må bli assosiert med pengeproblemene til selskapet Chess Olympiad Tromsø 2014 AS.

- Det synes vi er kjempeviktig. Sjakkmiljøet har drevet utrolig bra i mange år og stilt opp for OL. Vi er livredde nå for at sjakk generelt blir assosiert med pengerot og trøbbel, sier Thomas Robertsen.

Tromsømannen sitter i sentralstyret til Norges Sjakkforbund, og er leder for eliteutvalget til forbundet.

Han stiller seg bak utspillet til Ap-politiker Eduardo da Silva, som mener Tromsø kommunes kontrollutvalg bør se på saken.

- Jeg synes noen må ta ansvar, og ikke bare skylde på FIDE og etteranmeldingen som ble kostbar. Jeg synes det er mye unnamanøvrering. Det er vel ikke all valgene som er tatt i sjakk-OL som har vært heldige. Blant annet hadde de en åpningsseremoni som kostet veldig mye, sier Robertsen.

- Evaluering i neste omgang

Åpningsshowet var et stort tiltak, og noe sjakk-OL blant annet mottok fem millioner kroner i statsgaranti for å kunne arrangere.

- Jeg vil ikke gå hardt ut mot OL, men jeg synes det er viktig at miljøet her skjermes, sier Robertsen.

Direktør Børge Robertsen i sjakk-OL ønsker ikke å gå veldig mye inn på kritikken om at noen må ta ansvar og at organisasjonen har stått for "unnamanøvrering".

- Evalueringen kommer i neste omgang. Vi kjører prosessen i henhold til hvordan aksjeloven sier at vi skal gjøre det. Det er mitt ansvar. Vårt fokus er nå på å komme til enighet med kreditorene og få en løsning som er akseptabel for alle parter. Der har vi sagt at de er tilbudt å få 80 prosent med en gang, og maksimalt 88 prosent, sier Robertsen til Nordlys.

Har fått NM i 2016

Thomas Robertsen støttes av leder i Tromsø Sjakklubb, Jan Sigmund Berglund, som ikke er sjokkert over pengerotet som har dukket opp etter sjakk-OL.

- Det var noe vi fryktet i sjakkmiljøet, at det skulle kunne bli et dårlig ettermæle etter sjakk-OL. Det har dessverre skjedd, sier Berglund.

Han merker noen utfordringer som følge av den manglende betalingsevnen til sjakk-OL.

- Vi skal arrangere NM i Tromsø i 2016, det har vi akkurat fått vite. Det er et mesterskap som vil samle nærmere 1000 mennesker, men vi føler ikke at det er helt rette tida for å gå ut og skaffe avtaler med hotellene, for eksempel, sier TSK-lederen.

Hotellene i Tromsø er blant kreditorene som vil tape betydelige beløp.

- Det er viktig at vi skiller "snørr og bart" her. Tromsø Sjakklubb og sjakk-OL er to veldig forskjellige ting. Vi er jo faktisk også en av dem som har utestående penger fra dem. Det er riktig nok snakk om 15.000 kroner, så får vi opp mot 90 prosent av det, er det jo snakk om et minimalt tap, sier sjakklubblederen.

Styreleder for sjakk-OL, Hans Olav Karde, har ikke vært tilgjengelig for kommentar tirsdag.

Kommentarer til denne saken