TIL har gjennomført en rekke tiltak for å takle sine økonomiske utfordringer.

Et av de tiltakene er å nedskrive verdier på spillerne, der klubben nå har en beskjeden verdivurdering av spillerstallen på 1,7 millioner kroner.

Har i praksis tapt penger

Ser man historisk på det, har situasjonen vært en helt annen – og det har påvirket klubbens økonomi.

Verdien man har satt på spillerne har nemlig blitt hentet ut, og pengene har blitt brukt på andre ting.

Disse verdiene har på spillere som Ruben Yttergård Jenssen, Kara Mbodj og Saliou Ciss vært betydelig høyere enn den salgssummen TIL til slutt satt igjen med.

For de tre, pluss Tom Høgli og Ulrik Yttergård Jenssen skal TIL etter det Nordlys kjenner til ha fått drøyt 25 millioner kroner til sammen, men i praksis har det ikke gitt plusstall i regnskapene.

– Hvis man har satt ut alt av rettigheter og verdier på forhånd, har man en begrenset mulighet til å sitte igjen med en effekt når man selger. Da bruker du egentlig pengene før du har dem, sier sportssjef Svein-Morten Johansen.

Han ønsker ikke å gå inn på summer, men bekrefter at TIL i praksis har sittet igjen med tap på en del av spillerne som er solgt de siste årene.

– Jo, det stemmer. Så kan du selvfølgelig spørre deg hva som ville skjedd hvis vi ikke hadde solgt dem, sier sportssjefen.

Taper ikke på Ondrasek

Nå er grepet strammet rundt økonomien, og altså spillerverdiene nedskrevet kraftig.

Blant annet skal TIL etter det Nordlys kjenner til ha skrevet Zdenek Ondrasek (26) ned i tilnærmet null. Det vil si at de er forsikret mot et tap hvis tsjekkeren går gratis etter sesongen, og vil sitte igjen med et lite pluss hvis han selges til sommeren.

TIL har heller ikke budsjettert med noen spillersalg i 2015, og dermed mener Johansen at ting nå ligger bedre til rette for klubben og eventuelle fremtidige overganger ut.

– Dette gir jo muligheter i fremtiden for «upsides». Vi har en målsetting om å være en salgsklubb, altså utvikle spillere og selge til klubber i gode ligaer. Da er det viktig å få noe ut av de salgene. Det vil gi en ny giv til å utvikle nye spillere, mener han.

– Både det å budsjettere med spillersalg og å ta ut en verdi for en spiller er problematisk i dagens hverdag. Det er viktig å ha en profil der verdier er nedskrevet og vi ikke budsjetterer med salg. Det vil gi en positiv effekt, tror sportssjefen.

– Kan ikke få noe tap

TIL-direktør Ulf Johansen er glad for at klubben er i en helt annen posisjon nå når det gjelder verdivurderinger av spillerne.

– Vi har sørget for å rydde opp, sånn at det ikke skal ligge noe der. Det er derfor vi har tatt nedskrivninger på spillere, der vi tidligere har hatt store bokførte verdier, sier direktøren til Nordlys.

– Nå er det sånn at vi ikke kan få noe tap, og det er veldig betryggende, legger han til.

– Tidligere når man har satt verdier på spillere har det vært en større sannsynlighet for at man kunne selge dem. Den sjansen har blitt mindre og mindre med årene, og det har vi tatt konsekvensen av, sier Ulf Johansen.