(Nord24)

TROMSØ (Nord24.no): Nye tall fra Wiederstrøm Hotel Consulting og Benchmarking Alliance viser at antall solgte hotellrom i Tromsø økte med nesten 12 prosent i 2016, sammenlignet med året før. I snitt kostet et rom, uten frokost og moms, 868 kroner døgnet. Beleggsprosenten er 63,5 prosent. Tross mange store nye hotell, så er Tromsø i ferd med å "ta inn" den økte kapasiteten. I romjula var hotellene i Tromsø nesten helt fullbooket.

Arthur Buchardt mener tallene viser at behovet er her.

- Jeg har sagt til Kristin at det er bare å ringe meg. Og Tromsø trenger et kongresshotell med plass til 1000 personer, sier Arthur Buchardt til Nord24.no.

«Alle» har det

Buchardt mener at byen ikke aner hva en går glipp av i perioder hvor dagens hotell er full. Og nå har Scandic-hotellet på Langnes lagt ned. I ni år har Buchardt jobbet med hotellplanene i Tromsø med kongresshallen - og han gir seg ikke.

- De har det i Bodø. I Trondheim, Stavanger, Bergen og Molde. De har det i Sarpsborg og Tønsberg. Men de har det altså ikke i Tromsø. En by med respekt for seg selv bør ha en kongressal med plass til 1000 personer, sier Buchardt til Nord24.no – som sier han har vært interessert i å bygge i Tromsø hele denne perioden selv om han har holdt seg på passe avstand noen år nå.

Her mener hotelldirektør Øyvind Alapnes at Buchard ikke er helt oppdatert. Tromsø har nemlig Nord-Norges største kongressal ved hotell The Edge, med plass til 1000 personer.

- Til og med plass til 1050. Den har vært med på å få noen få store kongresser til Tromsø, men faktum er at vi aldri har fått solgt den til 1000 personer. Disse kongressene er det ikke mange av i Norge. Vår storsal ble bygget med et utgangspunkt og det var at den skulle ta 1000 personer i kongress. Økningen i belegg for byen kommer av økt turisme, ikke kongresser, sier Alapnes ved The Edge.

Buchardt ser for seg den omtalte kongressalen i et hotell med 300-400 rom – og har vært i møter med ordfører Kristin Røymo.

- Det finnes tomter i Tromsø. Jeg har drøftet alternativer med kommunen og det finnes løsninger. Et nytt hotell gir nye arbeidsplasser og nye private investeringer, sier han – som selv oppgir 500 millioner som summen han tenker å investere i et hotell i Tromsø.

- Nå bør kommunen komme til meg. De har løsningene – og jeg er byggeklar, fortsetter han.

Kan stå klart om 3 – 4 år

Buchardt sier at om han får gjennomslag for en tomt i Tromsø, så ville det bare ta 3-4 år med regulering, tegning, prosjektering og byggetid før hotellet står ferdig.

- Det er arkitektkontoret Snøhetta som skal tegne hotellet, sier han.

Han viser til andre steder hvor han er en populær investor.

- Jeg fikk akkurat telefon fra borgemesteren i Helsinki. Der åpnet jeg et hotell for tre måneder siden. Nå vil han ha et til. Og det får han, sier Buchardt til Nord24.no.

Han sier han har stor tro på Tromsø.

- Tromsø er Norges triveligste by. Norges mest eksotiske by etter Røros. Tromsø er en attraktiv by i forhold til kultur, attraksjoner, folk og natur, mener Buchardt.