Ser du personen på bildet?

UMULIG Å SE: I dette bildet går en person gatelangs i Mellomveien klokken 20.30. Til tross for gatelysene er det nesten umulig å se konturene av mennesket, som er kledd i mørke klær - uten refleks.

UMULIG Å SE: I dette bildet går en person gatelangs i Mellomveien klokken 20.30. Til tross for gatelysene er det nesten umulig å se konturene av mennesket, som er kledd i mørke klær - uten refleks.

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå er det svært farlig å gå uten refleks.

DEL

Tar du på deg refleks før du går ut døren når det er mørkt? Kommer du fra Nord-Norge er det mer sannsynlig at du svarer ja på dette enn om du kommer fra Sør-Norge.

I en undersøkelse foretatt av forsikringsselskapet If, kommer det frem at folk i Nord-Norge er langt flinkere til å bruke refleks enn folk sør i landet.

I Finnmark, Troms og Nordland oppgir 61 prosent av de spurte at de alltid bruker refleks. Til sammenligning oppgir bare 28 prosent av befolkningen i Oslo at de bruker refleks.

Respekt for omgivelsene

Informasjonsdirektør I forsikringsselskapet, Jon Bergei, kan ikke peke på en spesiell grunn til at nordlendinger oftere enn andre tar på seg refleks før de går ut døra.

- Generelt ser vi at folk i bygda er flinkere til å bruke refleks enn folk i byen. Men det som også skiller nordlendinger fra andre, er at de er flinkere til å ta vare på tingene sine ved uvær, og at folk oftere kjører med vinterdekk. Det er kanskje slik at folk i nord er mer vant til å forholdte seg til elementene og ha respekt for omgivelsene, sier han til Nordlys.

Nordlendinger er ikke bare flinkere enn folk sørpå til å bruke refleks. I en pressemelding fra forsikringsbyrået står det at vi også slår våre naboer i Nord-Sverige. Der oppgir bare 30 prosent at de pleier å gå med refleks.

– Bruker du refleks, halverer du sannsynligheten for å bli påkjørt i mørket. Det er oppløftende at refleksbruken i Nord-Norge er så høy.

Upraktisk

På landsbasis oppgir 55 prosent at de aldri – eller bare av og til – bruker refleks. Åtte av ti oppgir at de glemmer å ta på seg refleksen, mens to av ti mener de ikke trenger refleks, at det får dem til å se dum ut eller at det er upraktisk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken