Det er ti år siden sist denne brokete, men populære gjengen kom med nytt materiale. Nå skjer det

  Påtryneteateret tilbake med nytt materiale

  Artikkelen er over 2 år gammel

  – Det er en potensiell fare for at folk synes vi var artigere før.

  DEL

  Finn Arve Sørbøe og Knut Are Mortensen ser alvorlig på hverandre. Ørjan Haugli nikker. De tre har akkurat lansert at Påtryneteateret returnerer med splitter nytt materiale i ei forestilling med premiere om ett år. Og så får de spørsmål om de er redd for at publikum bare ønsker seg det gamle materialet.

  – Altså, svigerbroren min så reunionforestillinga vår i 2013. Han sa «Dem e jo morsom og sånn no, men dem va artigere før. Da dem va smellfeit.».

  Knut Are Mortensen, etter sigende i slankere versjon nå, gliser.

  Joda, klart folk vil ønske seg gamle klassikere. Men det får de da også på sett og vis.

  – Vi tar med oss flere av de gamle figurene. Trylle, Tor og Sve (3) in, Kalle, Frikeren, kanskje Magnhild ... Men de har nye ting å si, sier Sørbøe.

  sist show Påtryneteateret holdt i Tromsø var i 2008. I 2013 hadde de en julebordforestilling på Rica (nå Scandic) Ishavshotell, bestående av gamle slagere.

  – Vi gikk ut fra den reunionen og tenkte alle sammen at dette ville vi gjøre igjen. Det gir oss veldig gode assosiasjoner, vi har jo kjent hverandre siden gymnastida, sier Sørbøe.

  Sve(3)in og Tor (ikkje to ord, men ett ord) presenterer nyheten om Påtryneteaterets retur til scenen, og lykkes samtidig med å presse seg selv med i forestillingen.

  Sve(3)in og Tor (ikkje to ord, men ett ord) presenterer nyheten om Påtryneteaterets retur til scenen, og lykkes samtidig med å presse seg selv med i forestillingen. Foto:

  Gøy for alle

  Men tida strekker ikke alltid til. Denne gangen planlegger de langt fram i tid. Premieren er satt til 19. september neste år.

  – Men vi har allerede begynt å skrive. Vi kom ut fra den første skriverunden og var fulle av selvtillit. Det var morsomme greier. Tre uker seinere var all selvtilliten forsvunnet. Sånn er det, sier Haugli.

  – Hvorfor er Påtryneteateret noe dere aldri legger helt fra dere?

  – Det er så gøy! Og det er ikke bare publikum som er glade i figurene, vi er også det, sier Mortensen.

  – Trylle, for eksempel. Han får aldri være med på noe utenom Påtryne-forestillingene. Både han og jeg er veldig klare for å komme tilbake, sier Sørbøe.

  – Trylle har allerede meldt inn noen triks. Det er ikke alt som er like HMS-vennlig. Mulig vi må leie inn en egen HMS-ansvarlig til akkurat det, sier Haugli bekymret.

  Unik kjemi

  De tre fremhever også både kameratskapet og den unike kjemien dem imellom.

  – Konstellasjonen med oss og Tore (Nergård) er helt spesiell. Vi forstår hverandre på en helt egen måte. Alle skjønner hva de andre mener, og alle vet vi skal til samme mål, sier Haugli.

  Mortensen og Sørbøe klamrer seg fast til Ørjan Haugli. Trioen trives svært godt ilag, og ser frem til å presentere nytt materiale om i underkant av ett år.

  Mortensen og Sørbøe klamrer seg fast til Ørjan Haugli. Trioen trives svært godt ilag, og ser frem til å presentere nytt materiale om i underkant av ett år. Foto:

  – Så ønsker vi nok å oppleve sånne magiske øyeblikk som vi har hatt før igjen. Påtryneteater-scenekicket, sier Sørbøe.

  – Er det ikke sånn man tenker når man begynner å bli gammel, skytes det inn fra sidelinja – det påpekes at både Sørbøe og Haugli har passert 50.

  – Det er også en grunn, ja. Få denne forestillinga gjort før ... ja, du vet, sier Sørbøe sørgmodig.

  Gjengen begynte å skrive sine første Påtryneteater-sketsjer for over 30 år siden. Haugli sier de hadde sin første forestilling i 1989.

  – Vi har ikke hatt et 30-årsjubileum i tankene, men det blir kanskje litt det. Nesten, i hvert fall, sier de.

  Crazytrupp

  – Men det der med at man var artigere før, vi har snakket om det. Og vi er bare nødt til å parkere det, legge det bort. Hvis ikke står vi jo på stedet hvil, sier Sørbøe.

  Påtryneteateret har fått folk til å le med sine sprø figurer og absurde situasjoner mange ganger. Det er planen nå også.

  – Vi er en crazytrupp. Det er tull og tøys. Vi har aldri vært spesielt satirisk, men vi speiler jo på sett og vis trender i samfunnet, sier Haugli.

  Magnhild er ønsket tilbake på scenen.

  Magnhild er ønsket tilbake på scenen.

  – Alt endrer seg. Men vi er fortsatt i nåtida. Og kanskje er det nærliggende å ta for seg noe tidsaktuelt. Han Kim Jong-un i Nord-Korea, for eksempel. Han er jo en type. Men vi går kanskje ikke politisk til verks, sier Sørbøe.

  – Han gjenspeiles vel for så vidt i Trylle da. De er begge rape gal, påpeker Mortensen.

  Slutt på styggedom

  – Du kan også velge å se på det motsatt vei. At Påtryneteateret er ei 1,5-times lomme i denne verden, der det kun serveres morsomheter, sier han.

  – Det er jo tredje punkt i våre gamle statutter: Å gjøre slutt på all styggedom i Nordland, Troms og Finnmark, sier Haugli.

  – Vi har oppdatert dem nå, da. «Nordland og det over der, eller noe sånt.»

  3.600 billetter er lagt ut for salg til forestillingene i Tromsø. Påtryneteateret har også tenkt seg ut på turne, der foreløpige anløp er Harstad, Finnsnes, Narvik, Heggelia og Sortland.

  Artikkeltags