Disse fikk kulturstipend

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Maria Graff (17) og Marsil Andelov Al-Mahamid (35) ble tirsdag tildelt henholdsvis Tromsø kommunes kulturstipend for ungdom 2018 og kommunens kulturstipend for kunstnere og kulturarbeidere, begge på 25.000 kroner.

Årets jury besto av Mette-Marith Aspmo, Daniel Lilleeng, Margareta Orkan, Thale Myrbakk, Mia Eriksen og Sif Vik (sekretær) - og juryen forteller følgende om de to vinnerene:

«Maria Graff benytter seg av kulturelle uttrykk som film, foto og tekst for å få frem sitt budskap. Hun er en talentfull fotograf, filmskaper, skribent og aktivist. Marsil Andelov Al-Mahamid er en nasjonal og internasjonal merittert kunstner bosatt i Tromsø. Han har også gjennom sitt samfunnsengasjement grunnlagt møteplasser med mål om å invitere til mellommenneskelige møter gjennom felles kulturelle aktiviteter.»

- Det var utrolig hyggelig og overraskende å få denne annerkjennelsen», sier Maria. «Jeg opplevde mye motstand og negativ omtale på sosiale medier i fjor etter at jeg sto frem offentlig som feminist, og jeg innser at jeg har bedrevet en del selvsensur i 2018 på grunn av de opplevelsene. Denne anerkjennelsen gjør at jeg tør å ta ordet igjen og være en stemme for de som kanskje ikke tør stå frem, sier Graff i en pressemelding.

- Jeg har stor interesse for historien rundt 2.verdenskrig i Nord-Norge, spesielt fra Narvik og Beisfjorden. Min hjemby Kikinda i Serbia er vennskapsby med Narvik og jeg har vokst opp med historier fra krigen. Mange jugoslaviske krigsfanger satt i fangeleir i Beisfjorden og kun noen få overlevde, sier Al-Mahamid, som planlegger å bruke premiepengene på arbeidet med en utstilling med fokus på nettopp andre verdenskrig i Nord-Norge.

- Marsil bidrar til å skape møteplasser mellom ulike kulturer. Det er utrolig viktig for en by som Tromsø, sier kultursjef Lisa Hoen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken