20. juli i sommer satte en gjeng bestående av både nordmenn, islendinger og briter ut på en rotur verden aldri har sett maken til. Gjengen skulle ro fra Tromsø til Longyearbyen og videre til Island.

På veien skulle de sette til sammen 12 verdensrekorder. Det ble imidlertid bare elleve.

På turen fra Longyearbyen til Island gikk båten tom for strøm. Båten baserte seg nemlig på solpanel for å få nødvendige instrumenter og oppvarming til å fungere. Etter flere dager uten en eneste solstråle måtte kaptein Fiann Paul søke ly på Jan Mayen.

BAKGRUNN: Denne gjengen skal gjennomføre det ingen har klart før dem: – Jeg vurderer risikoen for dødsfall for null

Der ble roerne tatt hånd om av den norske marinen, før gjengen i helga ble seilt tilbake til Nord-Norge av Kystvakta.

«Etter fem dager uten å se sola var mannskapet tvunget til å gå videre på begrenset strømtilførsel. På dag åtte av roturen slo det elektriske anlegget seg av da batteriene var fullstendig tomme. Mannskapet kjempet seg videre sørover under tøffe forhold. De brukte bare manuell styring uten noen hjelpemidler til å navigere. Avgjørelsen ble tatt om å sette kursen mot Jan Mayen, hvor de nådde land den 19. august», skrev mannskapet fra den norske øya.

 

En av roerne om bord, den olympiske gullmedaljevinneren Alex Gregory, forklarer på sin Facebook-side at det ikke var mulig å fortsette.

«Det er en lett avgjørelse fordi jeg vil hjem til min familie», skriver Gregory.

«Mine tre små barn trenger pappaen sin. De trenger en far som er ansvarlig og som tar de rette avgjørelsene i livet».

Et bilde fra turen, som viser hendene til Gregory, har fått stor oppmerksomhet. «One hell of an experience», skriver briten på sin egen Facebook-side.

Blant de elleve verdensrekordene rolaget satte, var nordligste rotur noensinne. Gjengen er de første som har rodd fra sør til nord i Nordishavet. De gjennomførte også den raskeste krysningen av Nordishavet noensinne.

Kaptein Fiann Paul er også den første som har rodd over fire hav.