Troms fylkeskommune og Tromsø kommune underskrev torsdag en samarbeidsavtale med Oulo by og Nordre Østerbottens landskapsforbund.

Det har over lang tid vært samarbeid og kontakt mellom Oulo og Troms, og avtalen som torsdag ble underskrevet i Oulo er en formalisert avtale av det allerede pågående arbeidet.

Prioriterte områder

I avtalen som ble signert er følgende områder for samarbeid prioritert: politisk samarbeid, transport og kommunikasjon, næringsutvikling og sysselsetting, reiseliv, kultur og arrangementer, og utdanning, forskning og innovasjon.

- Vi har mye å hente fra Finland, særlig på industri og teknologi, sa ordfører i Tromsø Kristin Røymo til Nordlys torsdag kveld, etter at avtalen var signert.

Tilstede i Oulo torsdag var fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) som underskrev avtalen på vegne av Troms fylkeskommune, mens ordfører Kristin Røymo underskrev for Tromsø kommune.

- Det har vært en stor dag, ikke bare for Tromsø men for hele det norsk-finske samarbeidet, sa Røymo.

Hun forklarer at avtalen de nå har signert er en plan om tettere samarbeid.

- Vi har allerede begynt å arbeide med neste steg, uten at jeg kan si noe mer om det ennå, sier Røymo.

Blant annet vil Tromsø kommmune ta initiativ til et politisk møte i Tromsø i løpet av vinteren.

UiT skrev historisk avtale

Torsdag var også Kongen og Dronningen med den finske presidenten i Oulo på statsbesøk, og Universitetet i Tromsø (UiT) skrev under en historisk avtale med Luleå University of Technology, University of Oulu og University of Lapland. Kongeparet var tilstede da de fire universitetene skrev under på å samle universitetsressursene i Arktis med ”Joint Arctic Agenda”, hvor målet er å samle kreftene og ressursene i Arktis i det globale kappløpet om utviklingen og ressursene i Arktis.