Gå til sidens hovedinnhold

Minister avviser gigantsmell: – Siden kontrakten ble inngått i euro vil naturligvis eurokursen påvirke kostnadene

Artikkelen er over 3 år gammel

Nordlys skrev nylig om gigantsmell for nytt forskningsskip.

Fiskeriminister Per Sandberg besøkte verftet i Italia i 2016 for å se på byggingen. Han avviser at valutasmellen får betydning:

– Det nye forskningsskipet «Kronprins Haakon» ligger ikke an til en gigantsmell. I statsbudsjettet for 2013 ble kostnadsrammen for prosjektet satt til 1 423 millioner kroner. Da ble det tatt høyde for valutaendringer og andre usikre momenter, sier fiskeriminister Per Sandberg til Nordlys.

– Siden kontrakten ble inngått i euro vil naturligvis eurokursen påvirke kostnadene. Kronen har svekket seg mer mot euro enn først anslått, men selv med såpass kraftige valutaendringer vil det ikke bli noen gigantsmell eller store overskridelser for prosjektet, sier fiskeriminister Per Sandberg.

– Denne type investeringsprosjekter kan av og til gi store kostnadsøkninger i norske kroner, på den andre siden kan det like gjerne føre til lavere kostnader når norske kroner styrkes mot andre valutaer. Samlet sett så har staten både vilje og evne til å håndtere valutarisiko. Staten har derfor som utgangspunkt at det ikke inngås valutasikringskontrakter for slike prosjekter, sier fiskeriminister Sandberg.

– Vi forventer at «Kronprins Haakon» blir ferdigstilt i henhold til kontrakten og avtalen som ble inngått ved overleveringen av skipet, sier Sandberg.

Kommentarer til denne saken