Gå til sidens hovedinnhold

Her berges måsa fra den sikre død i sentrumsbakgården

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag ettermiddag oppsto et aldri så lite hverdagsdrama i bakgården til Nordlys-bygget:

En gråmåse falt ned i bakgården, som er så trang at den tre-fire kilo tunge fuglen ikke klarte å få nok luft under vingene til å komme seg opp i friluft igjen.

Oppe på taket sto måsens partner, og hylte fortvilet ned mot sin bortkomne make.

Redningen var heldigvis ikke langt unna.

Dør om de blir stående fast

Einar Mellomgård, som har lang erfaring fra Viltnemdas ettersøkskorps, befant seg tilfeldigvis i nærheten og kom til unnsetning.

Mellomgård utstyrte seg med viltnemd-vest og bitesikre hansker før han gikk ned i bakgården, bukserte den store gråmåsa inn i en handlepose.

Deretter gikk ferden opp i det fri, hvor Nordlys-journalist Øystein Barth-Heyerdahl fikk æren av å slippe fuglen ut i det fri.

 

Mellomgård i Viltnemda forteller at dette ikke var den første måsa Viltnemnda har berget ut fra liknende kniper i bygårder i Tromsø.

- Dette skjer forholdsvis ofte, konstaterer han.

Hvis en måse blir stående fast på denne måten, bør man gripe inn.

- Måsa dør uten tilgang til mat. Og hvis den ikke har vann, er det ekstra ille. Da kan den rett og slett tørke ut på kort tid, sier Mellomgård.

Totalfredet på reiret

- Er dette noe vanlige folk kan gi seg i kast med?

- Jada, alle kan gjøre det. Denne gangen brukte jeg en pose, men å bruke et pledd er optimalt. Så snart man dekker til øynene på måsa, blir den helt rolig. Men husk å sørg for at den får luft, samtidig som du er forsiktig med vingene. Deretter er det bare å bære den ut i det fri, sier han.

 

Og da bør man gjøre som Mellomgård, utstyre seg med tykke hansker. Måsa vil nemlig instinktivt bite mot fingrene til sin redningsmann eller kvinne.

Mellomgård understreker at måsa er totalfredet så snart den har lagt seg ned på reiret, og at man da aldri må tenke tanken på å fjerne den.

- Hvis man kommer over liknende hendelser som dette, og ikke helt tør å ta tak selv, kan man ringe til politiet. Da vil de formidle videre kontakt med Viltnemnda, sier han.

Kommentarer til denne saken