Bodøgutten er det nyeste tilskuddet i kjøkkenet på «Skirri», der han hadde sin første arbeidsdag onsdag. Nesten før han har satt fra seg flyttelasset i Tromsø, går ferden videre til prestisjefylte Sushi Global Challenge i Oslo, der han skal forsvare landsdelens ære.

- Jeg fikk en forespørsel fra mine nye sjefer om det kunne være interessant å delta på, og svaret var selvfølgelig ja. Jeg meldte meg på, og laget en fin presentasjon som jeg sendte bilder av, forteller Irgens.

Den falt åpenbart i smak hos de rette folkene, for det neste Irgens ble spurt om, var å reise til Oslo for å konkurrere med 12 av landets beste sushikokker. Det skjer torsdag.

- Jeg lager en varasjon av Nigiri og maki. Vi må bruke ris, så sashimi er utelukket. Basisen er norsk laks, alt annet må medbringes. Jeg kommer til å bruke to andre fisketyper i tillegg, det blir røye og sild, forklarer den unge kokken.

Fersk i faget

Han satser på rene smaker som frembringer laksen, slik konkurransen legger opp til. Rettene blir vurdert på råvarer, teknikk, presentasjon, hygiene og ikke minst smak.

- Jeg går ut fra den presentasjonen jeg sendte inn, men jeg har gjort noen små endringer, forhåpentligvis til det bedre, sier Irgens.

Bare en av de 12 kokkene som møtes i Oslo, får reise videre til Tokyo i november, der verdensfinalen arrangeres med deltakere fra 14 land. Blant de norske sushi-kokkene har Rune kanskje det norskeste navnet av alle, men han lar seg ikke psyke ut av sine asiatiske konkurrenter.

- Det er jo flest asiater som jobber med sushi, også i Norge. Jeg har kanskje mindre erfaring enn noen av dem, men laks er noe norske kokker har jobbet med lenge, og vi er oppvokst med laks på bordet. Ser man sånn på det, trenger det ikke være noen stor fordel å være fra Asia, sier han.

Gleder seg

Rune er glad i å eksperimentere med fisk, og interessen for sushi har han hatt helt siden han startet som lærling. Til «Skirri» kom han fra «OHMA» i Bodø, der kjøkkenet har hentet mye inspirasjon fra nettopp Asia. Selv har Rune aldri satt sine bein i Japan, men med konkurransen i Oslo er han et skritt nærmere.

- Jeg har aldri vært i Tokyo, så det hadde vært veldig spennende å få den muligheten. Målet mitt er å vinne og gå videre, sier Irgens.

Konkurransen arrangeres i regi av World Sushi Skills Institute (WSSI) og Norges sjømatråd. I juryen i Oslo sitter Wenche Andersen fra TV 2s God morgen Norge, Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi, finalist i Bocuse d`Or, Sebastian Myhre og de to prominente japanske mestersushikokkene Masayoshi Kazato og Turu Ota.

Norges sjømatråds fiskeriutsending i Japan og Korea, Henrik V. Andersen, ser på denne konkurransen som en bekreftelse på at norsk sjømat har et svært godt ry.

- Norsk laks er en av de mest sentrale ingrediensene i førsteklasses sushi verden over. Vi tror at Global Sushi Challenge vil bidra til å forsterke den globale utviklingen av sushikulturen, slik at enda flere forbrukere kan få gleden av å oppleve sushi av høy kvalitet, sier han i en pressemelding.