Gå til sidens hovedinnhold

Leieboerne rømte, én etter én. Nå er «utleieren fra helvete» dømt til fengsel

Artikkelen er over 6 år gammel

Like før rettssaken prøvde han å leie ut leiligheten på nytt.

«Mybe laiter we be marrid. Pleace call me qukly». «I am vaiting for you. Please coming for speek».

Slike brev fikk kvinnen da hun i 2013 leide leilighet i kjelleren hos en mannlig pensjonist (61) i Thorshaugveien i Tromsø.

Etter fem dager i leiligheten fikk hun nok og flyttet ut med sin åtte år gamle datter. Da hadde utleieren henvendt seg til henne på daglig basis. Han hadde levert brev med «amorøse» forslag, banket på døren hennes og på ett tidspunkt holdt henne fast i armen.

Depositumet hun hadde betalt på 10.000 kroner, fikk hun heller ikke tilbake. Senere har kvinnen fått en dom fra forliksrådet som sier at mannen må betale.

Ikke trodd av retten

61-åringen måtte i februar møte i Nord-Troms tingrett, tiltalt for tyveri og flere tilfeller av plagsom og skremmende adferd. Kvinnen som leide hos ham i 2013 var blant de fornærmede. Det var også to andre leietakere som begge bodde i leiligheten våren 2014.

Selv forklarte mannen i retten at kvinnen hadde antydet at hun skulle betale for seg i «naturalia». Henvendelsene fra hans side ble kun framsatt for å få henne i tale om utestående leie, hevdet han.

Retten har ikke festet lit til forklaringen hans og dømte ham til ubetinget fengsel i 26 dager. Dommen er ikke anket og er derfor rettskraftig, opplyser 61-åringens advokat Bengt Høyer Pedersen.

Forsøkte å leie ut

Straffesaken har likevel ikke hindret mannen i å fortsette på utleiemarkedet i Tromsø. Kun tre uker før rettssaken, forsøkte han nemlig igjen å leie ut leiligheten.

Nordlys har snakket med en mann i 20-årene som i januar fikk tilbud om å leie hos mannen etter å ha satt inn en «ønskes leid»-annonse i avisen.

- Han tok kontakt og tilbudte meg å komme på visning. Han virker hyggelig, men oppga ingen pris. Han sa at det skulle vi bli enige om, forteller mannen.

Han ble imidlertid gjort oppmerksom på 61-åringens historikk og trakk seg.

Brøt opp ytterdøren

I dommen mot 61-åringen - som falt i mars - stammer det mest alvorlige punktet fra februar i fjor. Da brøt han seg inn i leiligheten han da leide ut til mannlig student.

Studenten hadde sagt opp leiligheten, men har forklart at han hadde avtalt med 61-åringen at han skulle bo der ut måneden.

Mens han var borte, tok pensjonisten seg inn i leiligheten ved å bryte opp ytterdøren med et brekkjern.

Deretter stjal han ifølge tingretten med seg en Mac, en HP laptop, en klokke, en sekk, en jakke og en iPhone - verdier til totalt 21.875 kroner. Han spiste også fra en hermetikkboks.

For retten erkjente 61-åringen å ha brutt opp døren. Han forklarte imidlertid at det var for å sikre rømningsvei. Samtidig nektet han for at han var inne i leiligheten, men retten konkluderer med at det ikke er sant. Det vises blant annet til at mannens DNA ble funnet på en spiseskje.

Krevde 50.000 kroner

Kort tid etter leide han igjen ut leiligheten - denne gangen til en mann av afghansk opprinnelse. Etter avtale ble det betalt 10.000 kroner i forskuddsleie.

Kun to dager senere - mens leietakeren hadde en kamerat på overnatting - låste 61-åringen seg inn i gangen til leiligheten.

Han ropte at «han ikke ville ha huset fullt av afghanere og han måtte forsvinne med en gang hvis ikke kontaktet han myndighetene», heter det i dommen. Ifølge leietakeren var han beruset, aggressiv og krevde 50.000 kroner i leie.

Mannen ble redd, flyttet og har siden ikke sett noe til forskuddsleien han betalte.

Truet varaordfører

I tillegg til trakasseringen av tre leietakere, er også mannen dømt for å ha truet Tromsøs varaordfører Anni Skogman (Frp). Bakgrunnen var at hun hadde uttalt seg til Nordlys i forbindelse med omtale av leieforholdet med den afghanske mannen.

61-åringen er også dømt for plagsom og skremmende adferd overfor Nordlys-journalisten som skrev saken, i tillegg til forulemping av offentlig tjenestemann ved en annen anledning.

LES OGSÅ: Ordfører Hjort: - Denne utleieren er ikke velkommen i vårt Tromsø

Tidligere straffedømt

I dommen fremkommer det at mannen tidligere er domfelt og bøtelagt for volds- og vinningskriminalitet, trusler og ordensforstyrrelser. Senest ble han dømt til 45 dagers fengsel - 15 av dem betinget - i Nord-Troms tingrett i september 2013 for trusler, tyveri og brudd på pålegg om å forlate Tromsø sentrum.

«Det tillegges vekt i skjerpende retning at tiltalte ikke har endret sitt handlemønster selv om han tidligere er domfelt for lignende handlinger. Retten finner ingen formildende forhold i saken», bemerker tingretten.

Pensjonisten må også betale erstatning til Gjensidige Forsikring på 21.875 kroner etter innbruddet i februar 2014. Han må også erstatte leietakerens egenandel til forsikringsselskapet på 2000 kroner, samt betale saksomkostninger på 3000 kroner.