Hun gir mange millioner til festivaler i nord - og pengene skal gå til noe helt spesielt

Oslo  20140604.
Linda Hofstad Helleland er stortingspolitiker for Høyre.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20140604. Linda Hofstad Helleland er stortingspolitiker for Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Norge og Russland har signert en handlingsplan for kultursamarbeid i nord.

Denne følges nå opp gjennom treårige støtte til utvikling av samarbeid.

I treårsperioden 2016-2018 er fokus rettet mot festivalfeltet og museumssektoren, og det er museer og festivaler i Nordland, Troms og Finnmark får hjelp fra Kulturdepartementet til utvikling av samarbeid med Nordvest-Russland.

Fire festivaler og tre museer ni millioner kroner fram til og med 2018:

Riddu Riddu, Pikene på broen, TIFF og UKM Troms, og Museene i Finnmark, Midt-Troms museum og Museum Nord er valgt ut til samarbeidet, forteller kulturminister Linde Helleland til Nordlys.

Kontaktflater og nettverk

Årlig skal de utvalgte festivalene og museene dele på tre milioner i støtte til å utvikle konktaktnett og samarbeidsprosjekter på tvers av landegrensene.

- Med dette er regjeringen med på å støtte opp om gode kontaktflater og nettverk som de nordnorske kulturaktørene har med med russisk kultuliv. Det bidrar til å få norsk kultur ut internasjonalt, vil gi økt synlighet i Russland og så få vi tilgang til russisk musikk og kultur, sier Helleand til Nordlys.

Hun benytter anledningen til å skryte av nordnorske kulturøktører som har lange tradisjoner med kultursamarbeid med aktører i nordvest-Russland.

Regjeringen mener dette er et viktig bidrag til nordnorsk kulturliv, og samtidig underbygger det en langsiktige kontakt med Russland i nord.

- Vil ikke smøre for tynt

Helleland fremhever flere fordeler med den nye satsingen og nevner styrket faglig samarbeid og innholdsproduksjon ved å få kontakt med og kulturelle ressurser fra en stor kultursektor i Nordvest-Russland. Hun mener dette også bidrar til å fremme og styrke festivalene og museenes publikumstall og stedene som reisemål, og å rette oppmerksomheten mot Russland som marked.

Til Nordlys forteller hun at de har valgt ut noen få aktører som får midler, nettopp for at det skal monne.

- Vi har vært opptatt av å ikke smøre for tynt utover, men at de som mottar midler skal ha muligheten til å utvikle gode prosjekter. Og jeg er helt sikker på at de kommer til å få mye ut av midlene.

Slik fordeles midlene (Prosjektmidlene tildeles for hele treårsperioden med forbehold om Stortingets vedtak for 2017 og 2018):

* Riddu Riddu, tilskudd 2016 kr 100 000

* Tromsø internasjonale filmfestival, tilskudd 2016 kr 400 000

* UKM Troms, tilskudd 2016 kr 350 000

* Museene i Finnmark, tilskudd 2016 kr 750 000

* Pikene på broen, tilskudd 2016 kr 600 000

* Midt-Troms museum, tilskudd 2016 kr 200 000

* Museum Nord, tilskudd 2016 kr 250 000

Artikkeltags