Disse skal lage nye Tromsø museum

Artikkelen er over 2 år gammel

Henning Larsen Architects skal utvikle det nye museet i Tromsø.

DEL

Vinneren av Statsbyggs konkurranse er klar: prosjekteringsgruppen som skal utvikle nye Tromsø museum er danske Henning Larsen Architects, sammen med Borealis Arkitekter fra Tromsø. Også COWI, SLA og Expology er med i gruppen, i følge Statsbygg.

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg Hege Njaa Aschim er svært fornøyd med avgjørelsen.

- Vi har sett nøye på hva disse folkene kan. Hvilken erfaring har de? Hvor gode er de på kompliserte bygg? På kulturbygg? På bygg som har mye å si for omgivelsene? Vi hadde mange gode kandidater, men Henning Larsen Architekts trakk det lengste strået, sier Aschim til Nordlys.

LES MER: Frykter lite variasjon i forslagene til nye Tromsø museum - foreslår å slippe flere inn den videre prosessen

- Mye erfaring

Et omdiskutert punkt i den opprinnelige utlysningen var kravet om erfaring med bygg av museum. Aschim forteller at Henning Larsen Architects har mye erfaring å lene seg på.

LES MER: Nye Tromsø museum: Utvalg vil skifte navn - og anbefaler arkitektkonkurranse

- De står bak konserthuset Harpa i Reykjavik, bak Umeå kunstmuseum, og Moesgård museum i Aarhus. Her i Norge kjenner vi dem fra det nye veterinærbygget på Campus Ås - riktignok et skolebygg. Men de har flere store prosjekter bak seg. Og i kombinasjon med lokalkunnskapen til Borealis er dette noe vi har stor tro på, sier Aschim.

- Gruppen vil se på ulike løsningsalternativer. De vil jobbe tett med Universitetet i Tromsø, som eier museet. De fysiske rammene for museet skal avklares i en egen reguleringsprosess der vi som forslagstiller vil ha en tett dialog med Tromsø kommune, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg i en pressemelding.

LES MER: Arkitekter reagerer på byggutlysning: – Et slag i ansiktet for Nord-Norge

Veien videre

- Hvor går veien videre nå?

- Nå er det ti dager der man har mulighet til å klage på avgjørelsen. Det er sjelden, men det er rom for det. Så tegnes det kontrakt. Deretter skal det gjøres mulighetsstudie: hvilke løsninger kan man få til. I dette ligger også regulering av tomt, skisseprosjekt, forprosjekt, sier Aschim.

Prosjekteringsgruppen skal jobbe tett sammen med UiT i prosessen med samlokalisering med Tromsø museum. Og Aschim lover en transparent prosess.

- Det er viktig for oss med stor transparens fremover. Vi vil vise innbyggerne hva som skjer i prosjektet. Hvordan vi jobber. Har vi noe å fortelle, så viser vi det frem for befolkningen.

LES MER: Mener Statsbygg opptrer arrogant i saken om nye Tromsø museum: - Det er et hån

Nest billigst

Henning Larsen Architects kom med det nest billigste tilbudet, og scoret høyest på kvalitet, i følge Statsbyggs vurderinger.

Det planlagte museet er på maksimalt 19.700 m. Kostnadsrammen er på om lag 1,5 milliarder kroner.

Tromsøs ordfører Kristin Røymo uttaler i en pressemelding følgende:

- Tidligere er det gjort gode bygg fra Henning Larsen Architects. Det blir helt avgjørende at de forstår kombinasjonen av historie, nåtid og fremtid som bygget vil representere for Tromsø og for landsdelen. Dette vil bli mer enn bare et vanlig museum. Bygget vil romme fortellingen om et av de rikeste og viktigste områdene for verden, satt opp i en tid der Arktis er blitt mer sentral enn noen gang før.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken