Første gang Tromsø kommune inviterte tenåringsforeldre til temakveld om kommunikasjon, ble det stinn brakke. Den enorme interessen ga Tromsø kommune en klar indikasjon på at det er behov for møteplasser for tenåringsforeldre.

LES OGSÅ: Kan du kunsten å kommunisere med tenåringen?

- Det er behov for flere arenaer der tenåringsforeldre kan møtes for å snakke om utfordringer og erfaringer med livet med ungdom, sier avdelingsleder for Helsestasjon for ungdom, Merete Nypan.

Allerede på barselhotellet får småbarnsforeldre den første boka med råd og vink om småbarnstida. Bokhyllene flommer over av bøker om amming, leggetider, måltider, grensesetting. Kontakten med foreldre på skolen, kan ofte være tett og hyppig.

Samtalen stilner

- Mange foreldre føler seg langt mer alene om oppgaven når barna blir større. Barna har gjerne nettopp begynt på ungdomsskolen og de foreldrene man har hatt kontakt med gjennom hele barneskolen, og dermed kunne luftet bekymringer og erfaringer med, er plutselig ikke der mer grunnet nye klasser. Vi ønsker å skape flere arenaer der tenåringsforeldre kan møtes, sier Nypan.

Onsdag kveld inviteres alle tenåringsforeldre, foresatte og besteforeldre til biblioteket i Tromsø. Tema for kvelden: Hvordan kommunisere med en tenåring. Forfatter og journalist Guro Hoftun Gjestad deltar for å snakke om storbarnslivet.

Første gang VG-journalist Gjestad skrev om livet som storbarnsforelder i en kommentar, åpnet hun nærmest en demning. Gestad skrev teksten ei natt mens hun ventet på tenåringsdatteren som var på fest.

Festing og karakterpress

«Det venter bekymringer som er alvorligere enn at du ikke klarer å amme, skrev Gjestad i kommentaren, som skulle bli delt 105.000 ganger på Facebook. Gjestad savnet en debatt om storbarnslivet - og skapte den selv. I etterkant av den enorme responsen, skrev hun også boka «Storbarnsliv». I den har hun snakket med unge og foreldre om temaer som blant annet festing, spiseforstyrrelser, karakterpress, gaming og skilsmisse.

- Vi tror det kommer til å bli en interessant kveld - og håper mange finner veien til biblioteket. Målet er å få i gang samtaler om flere ulike utfordringer man kan møte i ungdomsperioden, sier Nypan.

Arrangementet er et samarbeid mellom Tromsø kommune, Tvibit og Bokhuset Libris.