Merker reaksjonene etter NRK-dokumentar: - Noen har sluttet å hilse

TRIVES: Daniela Barbu (til venstre), Viorel Iamandicá, ManixIamandicá og Felicia Cáldáraru trives i Tromsø, og sier de tar sterk avstand fra det som kom fram i en NRK-dokumentar om kriminelle bakmenn i Bergen.

TRIVES: Daniela Barbu (til venstre), Viorel Iamandicá, ManixIamandicá og Felicia Cáldáraru trives i Tromsø, og sier de tar sterk avstand fra det som kom fram i en NRK-dokumentar om kriminelle bakmenn i Bergen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Romfolk i Tromsø fortviler etter avsløring om kriminelle bakmenn i Bergen. - De er dårlige folk, og vi kjenner dem ikke.

DEL

- Vi trives veldig godt i Tromsø. Folk er veldig hyggelige og de respekterer oss.

Det sier flere romfolk Nordlys har snakket med etter at NRK Brennpunkt denne uka viste dokumentaren «Lykkelandet» der det framgikk at deler av tiggermiljøet i Bergen er preget av kriminelle bakmenn.

Dette miljøet i Bergen stammer fra delvis samme områder i Romania som romfolket i Tromsø. Men det er også det eneste de har til felles, påpeker Manix Iamandicá, broren Viorel Iamandicá og deres samboere Felicia Cácdáraru og Daniela Barbu.

- Ingen kontakt

- Vi har ingen kontakt med dem, og er ikke i familie med dem. De er dårlige folk, og vi kjenner dem ikke.

Romfolket som livnærer seg av både bladsalg, tigging og småjobber i Tromsø har sett NRK-dokumentaren etter invitasjon fra Kirkens Bymisjon. De hadde også tolk til stede, som formidlet det som ble sagt. Kirkens Bymisjon ønsker at de skal få med seg debatten som kan få følger også for romfolk andre steder i landet.

Også i Tromsø frykter nå romfolk at hverdagen blir enda vanskeligere.

- Ja, selvfølgelig. Vi merker at folk er blitt mer likegyldig til oss. Noen har sluttet å hilse.

- Ikke rike

I NRK-dokumentaren ble det påvist hvordan enkelte bakmenn skrøt på sosiale medier om store penger de tjener på kriminelle aktiviteter som narkotikasalg.

Romfolket i Tromsø mener disse kriminelle miljøene er aktive ikke bare i Norge, og at pengene stammer fra ulovlige aktviteter i en rekke land.

- Men vi er ikke rike, understreker Manix Iamandicá.

Forlot Tromsø

I dokumentaren kom det også fram at enkelte kriminelle bakmenn på et tidspunkt kom til Tromsø etter at politiet i Stavanger aksjonerte mot dem i 2015.

Daglig leder i Kirkens Bymisjon i Tromsø, Ann Karina Sogge, bekrefter dette.

- Det har vi fornemmet og observert. Men disse menneskene er ikke her lenger, sier Sogge.

Hun understreker at Kirkens Bymisjon har jobbet med romfolket i byen i mange år, og at de forsøker å hjelpe dem til et alternativ til tigging.

- Vi forsøker å formidle arbeidsoppdrag - det er jo også det de helst vil. Man løser jo heller ikke et større fattigdomsproblem ved hjelp av tigging. Men vi ser jo at de som er her forsøker å skaffe penger til husholdningen hjemme - strøm, vann, medisiner og skole, sier Sogge.

Hun er også enig med dem som ikke ser et tiggeforbud som en løsning.

- Man kan ikke forby det å be om hjelp, sier Sogge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken