- Det er nedverdigende at støttene blir liggende slik

LÅ VELTET: Torill Elise Støback reagerte da hun så gravstøtter ligge veltet på Tromsø gravlund.

LÅ VELTET: Torill Elise Støback reagerte da hun så gravstøtter ligge veltet på Tromsø gravlund. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kirkelig fellesråd måtte ta affære mot dårlig sikrede gravstøtter. Det vekker reaksjoner.

DEL

Ved Tromsø gravlund er det flere forbipasserende som har reagert på at en rekke gravstøtter ligger veltet. Torill Elise Støback kom lørdag over en slik veltet støtte, og hun fryktet at det kunne dreie seg om hærverk.

- Ja, jeg la merke til at flere støtter var veltet, og enkelte var også delvis knust, forteller hun.

Utgåtte graver

Kirkeverge Kristin Stang Meløe bekrefter at det er flere støtter ved gravlunden som er veltet. Det dreier seg ikke om hærverk, men er gjort bevisst.

Dette er heller ikke noe som har skjedd nylig. Støttene har ligget nede over en viss tid.

- Det er pårørendes ansvar å passe på at gravstøttene er tilstrekkelig sikret. Men her er det noen dårlig sikrede, utgåtte graver der vi har måttet legge ned støttene slik at for eksempel barn ikke blir skadet om de skulle finne på å klatre på dem, sier Meløe.

Kirkevergen tror noen støtter kan framstå som skadet fordi de består av ulike deler som glir fra hverandre om de blir lagt ned.

- Nedverdigende

Torill Elise Støback har forståelse for at man må ta affære mot dårlige sikrede gravstøtter. Men hun synes ikke støttene skal bli liggende slik over lengre tid.

- De bør jo flyttes med det samme. Det er nedverdigende for de som er døde at støttene blir liggende slik, mener Støback.

- Jeg er enig i at det ikke ser så fint ut, sier Kristin Stang Meløe.

Hun sier årsaken er at det ennå ikke er avgjort om man skal ta vare på de enkelte gravstøttene for ettertiden.

Vurderer bevaring

- Tromsø gravlund har helt spesiell historisk verdi, og vi er veldig forsiktige med å fjerne noe fra den. Vi må vurdere det nøye, og det tar tid. Vi har heller ikke ressurser og kapasitet til å gjøre dette så raskt som vi ønsker.

I utgangspunktet kan utgåtte gravsteder fjernes, men Meløe sier Kirkelig fellesråd vil vurdere bevaring dersom der er snakk om gravsteder for kjente personer, eller at gravsteinen i seg selv er viktig å å ta vare på.

- En mulighet er at man fjerner navn, og lar steinen brukes på nytt ved en ny grav, sier Meløe.

Prosjekt for opprustning

Kirkevergen forteller at slike vurderinger vil inngå i et helhetlig prosjekt som er igangsatt for opprustning av hele Tromsø gravlund. Her inngår både opprustning av veier, bedre belysning, plan for beplantning samt gjennomgang av utgåtte graver.

I dag er kapasiteten på gravlunden så liten at alle nye graver må være urnegraver.

- En gjennomgang betyr at vi også får frigitt flere gravsteder slik at flere kan få plass på Tromsø gravlund, sier Meløe.

Artikkeltags