Foreslår navn på seremonihus: - Det går jo ikke an å bestille bryllup fra en adresse med krematorium i!

FORTSATT NAVNLØST: Tromsøs nye krematorium skal også brukes til gledelige begivenheter. Tromsø kommune har derfor bedt om forslag til hva bygget kan hete.

FORTSATT NAVNLØST: Tromsøs nye krematorium skal også brukes til gledelige begivenheter. Tromsø kommune har derfor bedt om forslag til hva bygget kan hete.

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere forslag til navn på seremonibygg ved Tromsøs nye krematorium.

DEL

Tromsø kommune har bedt om innspill om hva man skal kalle seremonibygget som er tilknyttet det nye krematoriet ved Sandnessund gravlund.

I utgangspunktet lå det an til at hele bygget skulle hete Tromsø krematorium, men dette har skapt reaksjoner ettersom bygget også innholder seremonirom som skal brukes til andre begivenheter enn bisettelser.

Glede og sorg

Rommet som kalles Nordlyssalen, skal for eksempel kunne brukes både til bryllup, dåp, konfimasjon, konserter eller andre gledelige markeringer.

Dette påpeker også en innsender som foreslår at bygget skal hete Sandnessund Seremonihus.

- I Tromsø har vi flere hus: rådhus, kulturhus, Kystens hus. Det er også viktig at e-postadressen for bestilling blir så nøytral som mulig. Det går jo ikke an å bestille bryllup fra en adresse med krematorium i! fastslår innsenderen.

Også den muslimske stiftelsen Alnor har påpekt at navnet krematorium kan virke skremmende, og ber om et alternativt navn.

- Ikke belastende

Selskapet som har tegnet bygget - Arkitektene AS - har to forslag på navn. Første forslag er «Underveis».

- Navnet kan ha referanse både til hva som skjer ved dødsfall (kremasjon, bisettelse og minnesamvær) og ved andre anledninger som barnedåp, konfirmasjon og bryllup. Navnet er ikke belastende, fastslår arkitekt Espen Eskeland.

Deres andre forslag er «Universet».

- Beliggenheten gir et strålende utsyn mot himmelrommet, og navnet tar opp i seg noe av det varige eller tidløse ved aktivitetene i krematoriet og salen, argumenterer Eskeland.

Fra før er blant annet disse navneforslagene kommet inn:

Nordlys krematorium

Tromsø krematorium og seremonibygg

Guds venterom

Fønix

Frist for å levere forslag er 7. april.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken